Xiaomi predstavio robotskog psa CyberDog

0
487

Kineski tehnološki gigant Xiaomi predstavio je robotskog psa pod nazivom CyberDog.

Radi se o eksperimentalnom robotu koji pruža brojne mogućnosti, a predstavlja najnoviji primjer kako kompanije prihvataju formu robota s četiri noge. Najpoznatiji robot ovog tipa je Spot, koji je napravila američka kompanija Boston Dynamics. Spot je u prodaji od prošle godine po cijeni od 74.500 dolara, a može se koristiti u različite svrhe, od provjere opasnih mina, do pomaganja ljekarima da obavljaju posao s pacijentima na daljinu. Također, testirale su ga policija i vojska, ali ne kao oružje.

Još uvijek nije poznato za šta je Xiaomi namijenio svog robota. Kompanija će u početku proizvesti svega 1.000 primjeraka za “Xiaomi fanove, inžinjere i entuzijaste robotike”. U Xiaomiju se nadaju da će korisnici ubrzati razvoj robota, a trebala bi ih privući i pristupačna cijena od 1.540 dolara.

CyberDog može reagovati na glasovne komande i slijediti vlasnika poput pravog psa. Iz Xiaomija kažu da je veoma agilan te da može raditi neke akrobacije. Kreće se brzinom do 3,2 m/s, a težak je 3 kg. Pokreće ga Nvidijina Jetson Xavier AI platforma te je opremljen nizom kamera i senzora. Oni uključuju senzore za dodir, GPS modul, ultraširoka fisheye sočiva, Intelovu RealSense D450 kameru i druge komponente koje mu omogućavaju poluautonomno kretanje.

“CyberDog može analizirati svoju okolinu u reallnom vremenu, kreirati navigagacijske mape, odrediti destinaciju i izbjegavati prepreke. Može pratiti položaj i prepoznati lice čovjeka te ga slijediti i izbjegavati prepreke. Odgovara na glasovne komande i instrukcije, a može se kontrolisati i putem aplikacije na smartphoneu”, saopćeno je iz Xiaomija.

Robot posjeduje tri USB-C porta i jedan HDMI port, koji služe za prilagođavanje hardvera. Panoramske kamere, senzori i dodatna svjetla se s lakoćom mogu dodati na robota.

prenosi klix.ba