Dolazi nam Android 10

0
567

Pripremio: Izmir Kovčić

Gogle je najavio i svoju novu verziju Androida koja više neće nositi naziv nikakvih poslastica kao što je to bio slučaj do sad nego će to biti brojčana oznaka verzije.

Također je došlo i do promjena izgleda samog brenda od drugih fontova, boje koja se iz zelene promijenjena u crnu kako bi naziv bio čitljiviji osobama s oštećenim vidom, a i maskota Androida – robot je sad manji, tj. donji dio tijela nedostaje od vrata na niže.

Neki od noviteta Androida 10:

Live Captions – Naslovi uživo
Umjetna inteligencija – AI koji pokreće Google Assistant sada se može pokrenuti lokalno na vašem telefonu. Android 10 će imati pomoćnika nove generacije koji obrađuje govorni uređaj na kašnjenju gotovo nule, s transkripcijom koja se događa u stvarnom vremenu, čak i kad nemate mrežnu vezu. Google također kaže da će korisnicima biti lakše razumjeti i kontrolirati podatke o pomoćnicima.

Nove geste
Tipka “back” za povratak, klasična navigacijska tipka na Androidu svih dosadašnjih verzija od verzije 10 se uklanja ali ćete imati izbor opcije novih navigacija.

Kontrole obavijesti
U proteklih nekoliko Android verzija, Google je radio na pomaganju u filtriranju od kojih aplikacija želite primati obavijesti. Saznaje iz kojih aplikacija redovno odbacujete obavijesti, a zatim prilagođava ono što vam prikazuje. U Androidu 10 dobijate više mogućnosti kontrole obavijesti. Prema onome što možemo reći, kada prevučete obavijest, možete odabrati označavanje obavijesti iz te aplikacije kao “tiho” ili “upozorenje”.

Bubbles – Mjehurići
Ovo je Googleovo rješenje za bolji multitasking na telefonu. Podsjeća nas na Facebook Messenger's Chat Heads, ali ova Android 10 implementacija bit će sistemska. U postu na blogu Android Developers Google je pružio smjernice za programere da implementiraju ovu opciju i omogućuje bilo kojoj aplikaciji upotrebu nove obavijesti sa mjehurićima.

Dark mode – Tamni način rada
Korisnici će moći omogućiti tamni način zatamnjivanja svega, od obavijesti do postavki. Za razliku od prethodnih tamnih tema ugrađenih u Android verzije, to se odnosi i na sve aplikacije koje je podržavaju.

Nove akcentne boje
Tu je nova prilagodljiva postavka koja vam omogućuje promjenu boje naglaska na cijelom korisničkom interfejsu. Te boje uključuju plavu (zadanu), crnu, zelenu, ljubičastu, cimet, ocean, svemir i orhideju.

Podrška za sklopive telefone
To izravno utječe na one od vas koji žele kupiti, recimo, Galaxy Fold. Google čak ima novi emulator sklopivog ekrana za Android 10 pa možemo vidjeti kako aplikacije mogu izgledati na sklopivom telefonu.