Srijeda, 21 Februara, 2024

Babezioza (piroplazmoza)

Posljednje novosti

Uzročnici ove bolesti su endoglobularne (intraeritrocitne) protozoe iz roda Babesia, a prelazni domaćini su im krpelji. Ove protoze parazitiraju u eritrocitima, a u posljednje vrijeme za neke je vrste dokazano da prije toga parazitiraju u limfocitima. Njihova identifikacija se može uraditi krvnim razmazom sa bojenjem po Giemsi. Najčešće su kruškolikog oblika, a mogu biti i ovalnog, okruglog, štapićastog ili ameboidnog oblika.

Opis

Piroplazmoza je češće akutnog toka, a manifestuje se povečanom tjelesnom temperaturom životinje, opsežnim propadanjem eritrocita, anemijom, žuticom, a katkad i hemoglobinurijom kad je mokraća tamne do crveno-smeđe boje zbog hemoglobina koji izlazi iz raspadnutih eritrocita i koji se izlučuje mokraćom.

Liječenje se uspješno provodi s nekoliko preparata koji se apliciraju intamuskularno, ali isti na mjestu aplikacije uzrokuje lokalne reakcije, pa je ih potrebno aplicirati na više mjesta. Povećana tjelesna temperatura se povuče nakon dan do dva. Uz ovu opću terapiju koju prepiše veterinar uvijek je preporučljiva i vitaminska potpora organizmu za lakši oporavak i povećanje otpornosti.

U psa su mogući i živčani simptomi pri oštećenju mozga zbog začepljenja nekih moždanih kapilara. Ako životinja ipak prebrodi krizu, bolest prelazi u hroničan oblik koji se manifestuje izrazitom anemijom i probavnim smetnjama, a može da traje nekoliko sedmica.

Preparati koje pas mora dobiti vrlo su toksični za jetru i bubrege i iz tog razloga se apliciraju jednokratno. Ali su neophodni za ozdravljenje Vašeg ljubimca.

Inače, paraziti unešeni krpeljem oštećuju crvene krvne stanice (eritrocite) koje prenose kisik do ćelija organizma. Pošto su eritrociti razoreni parazitima kisik se nedovoljno transportira do ćelija i tada se javlja umor, bezvoljnost i apatija. Nekad je potrebno i do 14 dana da se kompletna krvna slika obnovi, pa je stoga potrebno paziti da se Vaš ljubimac što manje kreće kako bi potrebe za kisikom bile manje.

Kod starijih ili nedovoljno hranjenih te iscrpljenih životinja oporavak od bolesti traje nešto duže. Vašem bi psu trebalo biti puno bolje 2-3 dana nakon aplikacije lijeka (volja za hranom, druženjem i šetnjama). Ako Vašem psu ne bude bolje 2-3 dana nakon aplikacije lijeka, obavezno potražite pomoć veterinara koji ga je liječio.

Prethodni članak
Naredni članak

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...