Samojed

0
1905

Zovu ih nasmješeni semiji zato što im se usne podignu i izgledaju kao da se smiješe.

Bijele pufnice poznate su po sklonosti da laju. Ova paperjasta rasa odlikuje se time što je najbliža primitivnom psu. U rodu samojeda nema DNK vuka ili lisice. A kada je riječ o psećem mirisu, imate sreće. Oni uglavnom imaju slab miris. Jedna od 14 primitivnih rasa, samojedi su članovi porodice špiceva i potiču iz Sibira , gdje ih samojedski narod koristi za vuču sanki, čuvanje irvasa iIi da bi se zagrijali . Kada se linjaju za njima ostaju silni kilogrami dlake koja se može iskoristiti za pravljenje odjevnih predmeta.

Ako želite da uočite samojeda, postoje neki prepoznatljivi znaci. Potražite crne usne izvijene na gore u taj samojedski osmijeh.

Njihov rep, prekriven gustom dlakom, izvija se na gore i dodiruje mu leđa kada je uzbuđen. I, ne zaboravite na dvostruko krzno samojeda koje je često bijelo, ali može da bude i žuto, bijelo-žuto i krem. Njihova spoljašnja dlaka prava je i tršava. Nimalo nije talasasta. Ali je zato izvrsna na pravljenje uspomena na svoje ljubimce. Unikatni odjevni predmeti poput šala, dekice , rukavica je moguće napraviti a ako nemate namjeru to uradit onda dlake jednostavno usisate.

Ako tražite lijepog psa punog energije, veoma osjećajnog i dobre naravi izaberite samojeda i smiješićete se koliko i vaš pas.

Samojedi su opušteni kućni ljubimci kojim mogu da žive u stanovima ako svakog dana dovoljno vježbaju. Ali budite oprezni ako živite u toplijim krajevima jer ovi psi mogu da se “pregriju”.

Ovi društveni psi obično žive 12-15 godina, ali imaju predispozicije za određene zdravstvene problem. Dijabetes, hipotireoza, displazija kuka I bolesti bubrega.

Samojedi se mnogo linjaju i potrebno im je četkanje svakog dana ako ne želite da vam dlake budu svuda po kući.

Rana dresura poslušnosti neophodna je da bi se izbjegli problemi u ponašanju (mogu da budu tvrdoglavi), ali ovaj aktivan pas srednje veličine lijepo reaguje na čvrstu i strpljivu ruku.

Samojedi se lijepo uklapaju u porodice jer ova lijepa kuca voli sve.

Porijeklo:Rusija

Kategorija:V – špicevi i psi primitivnog tipa

Veličina:velika

Prosječan životni vijek:12-15 godina