Vanzemaljski prizori: u Rusiji snimljeni nebesko plavi psi

0
370

Za sada su na promatranju, kako bi se ustanovilo što se točno dogodilo i je li im ugroženo zdravlje.

Neobičan, totalno vanzemaljski čopor napuštenih pasa viđen je nedaleko od zatvorene tvornice u ruskoj Nižnjenovgorodskoj oblasti. Psi su, naime, posve plavi. Nebesko plavi, da ne bude zabune, i nije riječ o fotografijama koje su provučene kroz kakav filter.

Vlasti sumnjaju da je do promjene boje krzna životinja došlo zbog hemijskog otpada u bivšoj tvornici, koji je očigledno ostao na nekom dostupnom mjestu, pa su psi došli do njega.

Riječ je o čoporu pasa koji je, nakon što je fotografiran, odveden na promatranje da se vidi o čemu je tačno riječ. Mnogi su odmah povezali tu plavu boju i hemikalije koje je tvornica, zatvorena prije šest godina, koristila u proizvodnji.

No, bivši stečajni upravitelj tvornice rekao je kako to ne može biti tačno. Najprije je tvrdio kako slike nisu stvarne, nego su obrađene te da je riječ o nečijoj šali. Kasnije je promijenio priču i rekao kako je moguće da su psi pronašli nešto bakarnog sulfata, vrste hemikalije koja može izazvati neku vrstu upale. 

– Moguće je da su našli ostatke hemikalija i valjali se u njih. Postoji mogućnost da se radi o bakarnom sulfatu – rekli su predstavnici vlasti, premda se još uvijek istražuju tačni uzroci. Nejasno je pritom kako se psi mogu toliko uvaljati da su baš cijeli prekriveni plavom bojom.

Ako je zaista riječ o bakrenom sulfatu kojeg je neko ostavio u tvornici, sasvim je sigurno da će odgovarati zbog toga. Ne zna se što će biti sa psima i je li im narušeno zdravlje, no ljubitelji životinja diljem svijeta nadaju se da su se samo uvaljali te da će se sulfat isprati, a njima neće biti ništa.

prenosi jutarnji.hr