Bh. studenti na prestižnim univerzitetima: 70 budućih doktoranata i njihovi radovi u tri minute

0
303

Učesnik sa najvećim brojem “lajkova” na svom YouTube klipu dobit će novčanu nagradu u iznosu od 1.000 KM

Na 3MT online takmičenje koje Fondacija budućnosti u BiH organizira u saradnji sa Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije, Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti i Bosana fondacijom, prijavilo se 70 Ph.D studenata (doktoranata) iz cijelog svijeta – Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije, Španije, Švedske, BiH, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Francuske…

Svi studenti su bosanskohercegovačkog porijekla, i imali su zadatak da u tri minute video-prezentacije predstave svoje istraživačke teze, koje zainteresirani mogu pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Fondacije budućnosti u BiH, ali i glasati za svoje favorite.

– U toku je javno glasanje, a učesnik sa najvećim brojem “lajkova” na svom YouTube klipu dobit će novčanu nagradu u iznosu od 1.000 KM. Ostale nagrade će dodijeliti stručni žiri također sastavljen od bh. stručnjak, ističu iz Fondacije budućnosti u BiH.

Većina takmičara 3MT-a studira na najprestižnijim univerzitetima na svijetu, i djeluju na različitim poljima – inžinjerstvo, jezici, ekonomija, arhitektura, biologija… A ko će od njih osvojiti pažnju publike i stručnog žirija bit će poznato 12. januara 2021. godine na online ceremoniji dodjele nagrada.

Važno je napomenuti da 3MT takmičenje pruža studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine, te vještine vođenja zajednice objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja.

Takmičenje ima više ciljeva, a ključni su kreiranje snažne zajednice istraživača, komuniciranje važnih istraživanja široj javnosti, te jačanje komunikacijskih i drugih važnih vještina bh. Ph.D istraživača.

Ovdje možete pogledati video klipove svih učesnika i glasati za svog favorita.