Srijeda, 21 Februara, 2024

Boston Dynamics započeo prodaju robotskog psa pod imenom Spot

Posljednje novosti

Kompanija Boston Dynamics danas je zvanično započela prodaju svog fleksibilnog i svestranog robotskog psa Spot po cijeni od 74.500 dolara.Zainteresovani kupci robotskog psa mogu naručiti putem zvanične online trgovine Boston Dynamicsa, a uz kupovinu dobijaju i dvije baterije, punjač, tablet kontroler, kućište robota i kućište napajanja.

Početak prodaje Spota velika je prekretnica za kompaniju osnovanu 1992. godine s obzirom da zainteresovana preduzeća i pojedinci sada prvi put mogu kupiti nekog robota iz proizvodnje Boston Dynamicsa.

Spot je za sada dostupan samo za kupovinu u Sjedinjenim Američkim Državama, ali kompanija se nada da će ove godine prodaju proširiti i na međunarodno tržište.

“Planiramo proizvesti oko hiljadu Spot robota sljedeće godine, ali proizvodnju možemo povećati na osnovu potražnje. Istražujemo i mogućnosti prodaje u inozemstvu”, rekao je glasnogovornik kompanije Boston Dynamics za VentureBeat.

Kompanija je prvobitno planirala dovršiti proizvodnju 1.000 Spotova do sredine 2020. godine, ali je pandemija koronavirusa poremetila taj vremenski okvir.

Podsjećamo, kada je Boston Dynamics prvi put pokazao javnosti svog robotskog psa, mnogi su prokomentarisali kako bi ga radije smrskali zbog čudnog i jezivog izgleda.

Ipak, robotski pas Spot može se pohvaliti itekako fleksibilnim pokretima. Do sada smo imali priliku vidjeti kako diže objekte, penje se uz stepenice, otvara vrata, bori se sa čovjekom, radi salto, pleše, pomaže medicinarima…

Boston Dynamics dizajnirao je ovog robotskog psa da može, kako kaže, ići tamo gdje drugi roboti ne mogu. Zahvaljujući dodacima, Spot se može konfigurisati po potrebi kupca. Do sada se pokazao kao izuzetan saradnik u praćenju napretka izgradnje, nadgledanju udaljenih i opasnih okruženja, te u istraživačkim laboratorijima.

prenosi klix

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...