Gnojna upala maternice – Pyometra

0
4435

To je teška i ozbiljna bolest koja se češće javlja kod pasa nego kod mačaka.

Najčešće oboljevaju kuje koje nisu sterilisane koje su srednje dobi, ali se može javiti i kod mladih kuja već kod prvog tjeranja.

Uzroci nastanka pyometre

Upala sluznice maternice je primarno posljedica hormonalnih promjena, a tek sekundarno dolazi do bakterijske infekcije. Javlja se u prosjeku mjesec do dva nakon tjeranja. Nakon estrusa je povišena razina progesterona koji djeluje na sluznicu maternice koja postaje zadebljana i priprema se za trudnoću bez obzira da li je životinja gravidna ili ne. Nakon nekoliko tjeranja ako ne dođe do trudnoće, uz zadebljanje maternice javljaju se ciste promjera i do 2 cm u kojima se nakuplja tekućina – cistična endometrijalna hiperplazija koja predhodi pyometri.

Razvoju bolesti doprinosi hormon progesteron koji zatvara vrat maternice i smanjuje njene kontrakcije što dovodi do posljedice da bakterije koje su ušle u maternicu ne mogu van. Pyometra se također javlja kao komplikacija hormonskog liječenja, bilo da je kuja tretirana estrogenim hormonima u svrhu sprečavanja začeća ili progesteronima zbog odgode tjeranja.

Kod zdravih kuja, u drugoj fazi diestrusa dolazi do spontane regresije cisti. S vremenom, sa sve većim brojem tjeranja, regresija cističnih žlijezda nije potpuna, a sadržaj cisti se može izlijevati u lumen maternice što predstavlja izvrstan medij za razvoj bakterija. Cerviks maternice je čvrsto zatvoren osim u vrijeme estrusa kada bakterije koje se normalno nalaze u rodnici (posebno E.coli ) mogu lako ući u maternicu. Ako je maternica normalna, bakterije neće uzrokovati nikakve promjene, ali ako je stijenka maternice zadebljala i cistična s izljevom tekućine u lumem maternice, bakterije nalaze idealno mjesto za rast i razvoj upale.

Simptomi

Klinički znakovi zavise od toga da li je cerviks (vrat maternice) otvoren ili zatvoren.

Kod otvorene pyometre prisutan je vaginalni iscjedak porijeklom iz maternice koji se može javljati stalno ili povremeno. Boja iscjetka je najčešće boja bijele kafe, a varira od bež do smeđe, nekad i krvave, konzistencija je najčešće vodenasta s primjesama gnoja pa sve do sluzave, te može i ne mora imati miris. Otvoreni oblik pyometre je manje toksičan od zatvorenog i kuje s otvorenom pyometrom imaju bolju prognozu hirurškog zahvata iako je vagina kontaminirana.

Kod zatvorene pyometre, cerviks maternice je zatvoren te nema iscjedka pa je i dijagnostika komplikovanija. Gnoj koji se skuplja u maternici, znatno povećava lumen i veličinu maternice te tako uzrokuje očito proširenje abdomena. Bakterijski toksini otpuštaju se i ulaze u krvotok te uzrokuju akutne simptome: gubitak apetita, depresiju, povraćanje, a ponekad se javlja i proljev, dehidracija, stidnica može biti otečena, slabost stražnjih nogu, životinja učestalo i pojačano pije što je posljedica pojačanog mokrenja. Bakterijski toksini utječu na funkciju bubrega koje mogu oštetiti do stadija zatajenja ako se bolest pravovremeno ne liječi.

Dijagnoza

Važno je uzeti detaljnu anamnezu jer za veterinare dijagnoza pyometre može biti teška ako se radi o zatvorenom cerviksu pa nema iscjetka, a maternica nije povećana. Potrebno je napraviti kompletnu pretragu krvi – leukocita, gdje u većini slučajeva je prisutna neutrofilija sa skretanjem u lijevo, te jetrene i bubrežne probe. Može se napraviti i citološka pretraga iscjetka iz maternice. Sigurnu dijagnozu postavljamo rtg pretragom kojom vidimo pojačanu sjenu rogova maternice ispunjene gnojem kao i UZ pretragom gdje diferencijalno dijagnostički možemo razlučiti pyometru od gravidne maternice.

Liječenje

Na prvom mjestu je potrebna nadoknada tekućine infuzijama kako bi maksimalno smanjili oštečenje bubrega. Obilna intravenozna nadoknada tekućine potrebna je kao priprema za operaciju te i postoperativno kako bi se ubrzao oporavak životinje. Uz nadoknadu tekućine te primjenu antibiotika širokog spektra, najbolji način liječenja je hirurško uklanjanje jajnika i maternice (ovariohisterektomija). Ako se radi o vrijednoj uzgojnoj životinji čiji vlasnik je još želi pariti i imati leglo ili ako se radi o staroj životinji za koju veterinar procjeni da ne bi podnijela anesteziju i operativni zahvat, pyometra se može liječiti konzervativno, ali samo ako je cerviks otvoren. U tu svrhu se koriste prostaglandini koji stimuliraju kontraktilnost maternice. Prostaglandini uzrokuju cijeli niz nus pojava (nemir, slinjenje, dahtanje, obavljanje nužde, povraćanje, bol u trbuhu) pa se preporučuje sterilizacija nakon dobivanja legla.

Prognoza

Važno je da vlasnici već kod prvih simptoma bolesti odvedu psa veterinaru dok je još opće stanje životinje relativno dobro, jer su tada liječenje i oporavak kraći i uspješniji. Prognoza je loša s vrlo vjerovatnim letalnim ishodom ako vlasnik dovede psa veterinaru kada se već razvila septikemija (bakterije u krvi) ili endotoxemia (bakterijski toksini u krvi) ili je došlo do pucanja stijenke maternice pa se gnoj izlijeva u trbušnu šupljinu s posljedičnim razvojem peritonitisa.

Ukoliko vaša nesterilizirana kuja počne nakon nekog vremena od tjeranja pojačano piti i mokriti, svakako što prije trebate posjetite najbližeg veterinara.