Brojnim kornjačama, krokodilima i drugim gmazovima prijeti izumiranje

0
473

NAJMANJE jednoj od pet vrsta gmazova prijeti izumiranje, uključujući više od polovice kornjača i krokodila, pokazala je prva velika globalna procjena takozvanih hladnokrvnih životinja u svijetu.

Katastrofalni pad bioraznolikosti diljem svijeta sve se više smatra prijetnjom životu na Zemlji i jednako važnim kao što je prijetnja klimatskih promjena. Prijetnje drugim životinjama dobro su dokumentirane. Više od 40 posto vodozemaca, 25 posto sisavaca i 13 posto ptica moglo bi se suočiti s izumiranjem.

No do sada znanstvenici nisu imali cjelovitu sliku o udjelu ugroženih gmazova.

Nature objavio globalnu studiju

U novoj globalnoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature, znanstvenici su procijenili 10.196 vrsta gmazova koristeći kriterije za Crveni popis ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Otkrili su da je najmanje 1829, ili 21 posto, bilo pod rizikom, ugroženo ili kritično ugroženo. “Ogroman je broj vrsta za koje smatramo da su ugrožene”, rekao je koautor studije Neil Cox, koji vodi Međunarodnu jedinicu za procjenu biološke raznolikosti IUCN-Conservation.

“Sada kada znamo s kakvim se prijetnjama suočava svaka vrsta gmazova, globalna zajednica može poduzeti sljedeći korak sudjelovanjem u planovima očuvanja s globalnim političkim sporazumom i ulaganjem u preokretanje često previše podcijenjene ozbiljne krize biološke raznolikosti.”

Krokodili i kornjače među najugroženijima

Utvrđeno je da su krokodili i kornjače među najugroženijim vrstama, s oko 58 posto i 50 posto ugroženih. Krokodile se ubija zbog mesa i kako bi ih se uklonilo iz ljudskih naselja, rekao je Cox, dok su kornjače na meti trgovine kućnim ljubimcima i koriste se za tradicionalnu medicinu.

Fokus je na ‘krznatim, pernatim’ životinjama

Još jedna poznata ugrožena vrsta je strašna kraljevska kobra, najveća zmija otrovnica na svijetu. Može narasti do otprilike pet metara, a živi u šumama na ogromnom području od Indije do jugoistočne Azije.

Kobra je “vrlo blizu izumiranja”, rekao je Cox na brifingu za novinare o studiji. “To je prava kultna vrsta u Aziji i velika je šteta da čak i široko rasprostranjene vrste poput ove stvarno pate i smanjuje se njihov broj”, rekao je dodajući da su sječa drva i namjerni napadi ljudi među najvećim prijetnjama zmiji.

preuzeto sa

https://www.index.hr/vijesti/clanak/petini-gmazova-prijeti-izumiranje/2359880.aspx