Da li je dinosauruse uništio asteroid ili vulkani?!

0
419

straživači tvrde da je misterija stara 66 miliona godina konačno riješena objavivši da je dinosauruse sa Zemlje izbrisao ogromni asteroid. Oni ne negiraju da će bez obzira na to šta neko istraživanje dokaže uvijek biti polemisanja o njihovom istrebljenju.Razlog koji je doveo do završetka krede/paleogena i izumiranja 75 posto biljaka i životinja iz tog perioda, uključujući i dinosaure oduvijek je bio predmet rasprave.

Neki naučnici kažu da je za njihovo nestajanje indirektno kriv asteroid širok 10 kilometara koji se zabio u zemlju i izazvao dug i mračan period dok drugi tvrde da je uzrok bila vulkanska aktivnost iz indijske regije nakon koje su nastale velike klimatske promjene.

Treći pak smatraju da je nestanak dinosaurusa rezultat i vulkanskih aktivnosti, ali i dugog mračnog perioda koji je nastao nakon udara asteroida.

Istraživači sada kažu da su riješili misteriju modelirajući ekološke efekte koje donose različite potencijalne verzije događaja, prenosi The Guardian.

“Kada smo proizveli različite scenarije koji uključuju asteroide i vulkane vidjeli smo da je udar asteroida jedini događaj koji može potpuno iskorijeniti staništa pogodna za dinosauruse”, rekao je to Alfio Alessandro Chiarenza istraživač sa University koledža u Londonu.

Oni navode da udar asteroida ne bi doveo do izumiranja dinosaurusa direktno, ali bi to moglo uništiti njihova staništa jer bi asteroid uticao na faktore poput temperature i padavine.

Ono na šta, kako oni smatraju, asteroid jeste uticao je smanjenje sunčeve svjetlosti koje je u stanju u potpunosti da uništi stanište dinosaurusa.

Oni ne isključuju da su postojale erupcije vulkana, nego jednostavno zaključuju da bi do izumiranja dinosaurusa došlo bez bozira na (ne)postojanje vulkanskih erupcija.

Chiarenza je rekao kako očekuje da će se rasprava nastaviti bez obzira na saznanja do kojih je došao njegov tim. I uistinu rasprave jesu nastavljene.

Profesorica sa Univerziteta u Princetonu Gerta Keller koja nije učestvovala u istraživanju je kritikovala rad ukazavši na to da zanemaruju dokaze nedavnih studija koji su pokazali da se najveći puls vulkanske erupcije podudario sa masovnim izumiranjem.

Rad dobija s druge strane i pohvale stručnjaka koji nisu učestvovali u istraživanju također. Steve Brusatte, profesor paleontologije i evolucije na Univerzitetu u Edinburghu je kazao da je sve bilo elegantno i uvjerljivo dodavši da se podudara s njegovom idejom da je nastala nuklearna zima nakon što je prašina i prljavština asteroida blokirala sunce nekoliko godina.