Srijeda, 21 Februara, 2024

Da li je konzervirana hrana loša za mačke?

Posljednje novosti

Kada razmišljate o prehrani svoje mačke, vjerojatno se pitate je li bolja konzervirana ili dehidrirana hrana. Istina je da postoje prednosti i mane jedne i druge.

Konzervirana hrana zdrava je opcija za mnoge mačke, posebno ako mačka ima istoriju bolesti bubrega ili bolesti urinarnog trakta. U tom slučaju velika je vjerojatnost da će vam veterinar preporučiti upravo ovu hranu jer ona potiče hidraciju, što može smanjiti opterećenje bubrega i mjehura, pišu veterinari za Pets Radar.

Međutim, komzervirana mačja hrana ima i potencijalne nedostatke. Primjerice, ne ostaje svježa ako se ostavi na sobnoj temperaturi, a izazov je i ako dugo radite ili često putujete. Osim toga, neke mačke nerado prihvaćaju konzerviranu hranu ako su odrasle na dehidriranoj odnosno krekerima, zbog njezine teksture.

Uobičajena zabluda je da je dehidrirana – suha hrana bolja za mačje zube od mokre – konzervirane. To nije tako. Hrana koju dajete svojoj mački ima malo ili nimalo utjecaja na njezine zube. Na sklonost razvoju zubnih bolesti u većoj mjeri utječu čimbenici kao što su genetika i kućna rutina njege zuba. Najbolji način da spriječite bolesti zuba kod vaše mačke je svakodnevno pranje zubi. Ova praksa uklanja čestice hrane i sprječava nakupljanje plaka. Ako ne možete svakodnevno četkati zube svoje mačke, ipak je korisno činiti to barem nekoliko puta tjedno.

Prije nego što promijenite prehranu svoje mačke, razgovarajte s veterinarom kako biste dobili stručan savjet koju je opciju bolje odabrati.

prenosi index.hr

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...