Srijeda, 21 Februara, 2024

Sarajevski Milkos dobio rješenje za izvoz na tržište EU

Posljednje novosti

Sarajevska mljekara Milkos d.d. dobila je rješenje od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – Ured za veterinarstvo BiH da ispunjava propisane veterinarsko-zdravstvene uvjete za izvoz na tržište EU.

Ovom dozvolom Milkos potvrđuje svoju predanost kvalitetnom i stručnom radu, saradnji s farmerima, naučnim ustanovama i institucijama BiH koji za cilj imaju plasman zdravstveno-sigurnih i kvalitetnih proizvoda za tržište BiH i ostalih zemalja, navode iz Sarajevske mljekare. 

Dozvola ne znači da će Milkos odmah početi izvoz u EU jer je potrebno završiti započeti posao u nadležnim općinskim, kantonalnim, entitetskim i državnim nadležnim institucijama. Naime, ove institucije očekuje završetak poslova na harmonizaciji i usklađivanju zakona te uspostavljanje jasno određenog inspekcijskog komandnog lanca. 

Iz Milkosa navode da BiH i njene institucije na svim nivoima vlasti mogu završiti ovaj posao do kraja godine te tako dobiti pozitivno mišljenje EU kojim će se našoj mljekari omogućiti izvoz na tržište zemalja EU. 

U veoma kratkom roku mljekare, farme i Ured za veterinarstvo uradili su mnogo posla i mi smatramo da ćemo završiti i preostali dio posla i moći izvoziti u EU početkom 2015. godine, navode iz Milkosa.

(FENA)

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...