Dr. Adnan Hodžić je jedan od dobitnika “Odile Bain Memorial Prize” za 2020. godinu

0
1171

„Velika mi je čast i zadovoljstvo primiti OBMP 2020“, rekao je dr. Hodžić, „biti smješten među prošlogodišnje dobitnike, koji su svi dali izuzetan doprinos na polju parazitologije. Primanje tako važne i prestižne međunarodne nagrade velik je motiv i poticaj za moje buduće istraživanje i pomaže mi da se s više samopouzdanja borim s novim naučnim izazovima “.

Značajni doprinosi dr. Hodžića uključuju istraživanje o orijentalnim očnim crvima Thelazia callipeda na području Balkana, zoonotsku lajšmaniozu i druge parazite koji se prenose vektorima divljih životinja, kao i krpelja iz Bosne i Hercegovine.

Dr Adnan Hodžić stekao je veterinarsku diplomu (DVM) na Univerzitetu u Sarajevu, Bosna i Hercegovina 2006. godine, a magistar veterinarske parazitologije na istom 2010. godine. Od 2006. do 2014. godine radio je kao asistent u nastavi i istraživanju na Veterinarskom fakultet u Sarajevu. 2014. pridružio se Institutu za parazitologiju Univerziteta za veterinarstvo u Beču, Austrija, gdje je završio doktorat (2018) i EVPC rezidencijalni program (2019). Njegova se istraživanja uglavnom baziraju na krpelje i bolesti koje se prenose, te na interakcije krpelja-domaćina-patogena.

Doktor Hodžić i kolege sada istražuju imunološki odgovor na oligosaharid galaktoza-α-1,3-galaktoza (α-Gal) i njegov učinak u zaštiti od više infektivnih agenasa.

Detaljnije o svim dobitnicima Odile Bain Memorial Prize 2020: Adnan Hodžić, Alicia Rojas, and Angela M. Ionicăna na:

http://blogs.biomedcentral.com/bugbitten/2020/10/20/meet-the-winners-of-the-odile-bain-memorial-prize-2020/