Dva bijela tigrića uginula u pakistanskom zoološkom vrtu, vjeruje se da je uzrok covid-19

0
698

Bijeli tigrovi iznimno su rijetki i trebaju zdravo stanište i okoliš da bi zdravo živjeli

Dva mladunca bijelog tigra u dobi od 11 sedmica vjerojatno su uginula od covida-19 prošli mjesec u pakistanskome zoološkom vrtu, rekli su dužnosnici.

Mladunci su uginuli u zoološkom vrtu u Lahoreu 30. januara, četiri dana nakon početka liječenja od, kako se mislilo, mačjeg virusa panleukopenije, bolesti za koju su djelatnici zoološkog vrta rekli da je česta u Pakistanu i da napada imuni sistem mačaka.

Ali, obdukcijom je utvrđeno da su pluća mladunaca jako oštećena i da su imali teške infekcije, a patolozi su zaključili da su uginuli od covida-19.

Premda nije obavljen PCR test na koronavirus, zamjenica direktora zoološkog vrta Kiran Salim rekla je za Reuters da zoološki vrt vjeruje da su mladunci žrtve pandemije od koje je u Pakistanu umrlo 12.256 ljudi.

“Nakon njihove smrti, uprava zoološkog vrta testirala je sve uposlenike i šest ih je bilo pozitivno, uključujući uposlenika koji se bavio mladuncima”, rekla je Salim. “To potvrđuje nalaze obdukcije. Mladunce je vjerojatno zarazila virusom osoba koja ih je hranila”.

Pakistanski zoološki vrtovi redovno izazivaju bijes aktivista za zaštitu životinja, koji kažu da su stotine životinja uginule zbog loših životnih uvjeta u njima.

“Posljednja dva mladunca bijelog tigra uginula su u zoološkom vrtu u Lahoreu, a još jednom se pokazao nemar uprave i vlasti”, rekao je za Reuters Zufišan Anušaj, osnivač centra za spašavanje životinja JFK (Justice for Kiki).

“Bijeli tigrovi iznimno su rijetki i trebaju zdravo stanište i okoliš da bi zdravo živjeli. Zatvarajući ih u nehigijenske uvjete bez liječničke skrbi, nastavit ćemo svjedočiti tim incidentima.”

Covid-19 nov je virus i svijet stvara zdravstvene politike za ljude, rekao je. “Ne bi trebalo zaboraviti životinje u trgovinama za kućne ljubimce, zoološkim vrtovima i posvuda drugdje”, dodao je.

Salim je odbacila navode o zanemarivanju u zoološkom vrtu, rekavši Reutersu da su aktivisti za zaštitu životinja dobrodošli da posjete i sami provjere sigurnosne i higijenske protokole objekta.

U decembru prošle godine su dva himalajska smeđa medvjeda prebačena iz zoološkog vrta u Islamabadu u utočište u Jordan.

Nekoliko sedmica prije toga slon Kavan premješten je u utočište u Kambodži, što je bio vrhunac višegodišnje kampanje u kojoj je sudjelovala i američka pop zvijezda Cher.

U zoološkom vrtu u Pešavaru 2020. uginule su četiri žirafe.

Prošle godine dva lava u zoološkom vrtu u Islamabadu ugušila su se kad su radnici zapalili vatru u njihovim kavezima.

prenosi HINA