IT industriju proglasiti strateškom za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu

0
297

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministri privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i finansija Draško Jeličić, Faruk Kapidžić i Jasmin Halebić održali su danas sastanak sa predstavnicima “Bit alijanse” – udruženja koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine. Uime “Bit alijanse”, sastanku su prisustvovali izvršna direktorica Tatjana Vučić i operativni menadžer Haris Palalija.

Razgovarano je o brojnim temama važnim za unapređenje IT sektora u KS-u. Primat je ostvariti još čvršću saradnju Vlade i Alijanse  u cilju razvoja IT industrije kao najbržerastuće i jedne od najprofitabilnijih industrija, to jeste  one koja može riještiti mnoge probleme, što se dokazalo tokom pandemije koronavirusa. 

Neophodno je zakonsko proglašenje IT industrije strateškom industrijom za KS i BiH, jer je to preduslov za implementaciju brojnih značajnih projekata u svim segmentima života, zajednički je zaključak ovog sastanka.

“Digitalizacija i digitalna transformacija sistema, institucija obrazovanja, zdravstva, svih elemenata privrede i njihovog funkcionisanja nužna je svima nama. Ono na čemu želimo bazirati saradnju s vama je ‘proizvodnja’ kadrova u oblasti IT industrije koji nam zaista trebaju ali i realizacija brojnih projekata koji se odnose na sve navedene oblasti, od kojih su neki i započeti. Ova Vlada je opredijeljena za nastavak njihove realizacije, ali i da kroz nova zakonska i druga rješenja stvara preduslove za napredovanje mladima, da im omogući ostanak i rad ovdje“, naglasio je premijer Nenadić u razgovoru.

Na njegov prijedlog, pripremit će se memorandum o saradnji Vlade i Alijanse kojim će biti precizirani detalji buduće saradnje i aktivnosti.

Razgovarano je i o projektu izgradnje tehnološkog parka na Šipu. Premijer Nenadić i  ministar Kapidžić su, ovom prilikom, stavili na raspolaganje sve kapacitete Vlade i resornog ministarstva  u svrhu nastavka realizacije ovog značajnog projekta za Kanton i BiH.

Osim toga, dogovoreno je da će Vlada KS razmotriti nacrt zakona o pozicioniranju IT industrije kao strateške, kao i da će se održati pojedinačni sastanci predstavnika kantonalnih ministarstva i “Bit alijanse”, u svrhu dogovora o budućim aktivnostima i realizaciji započetih aktivnosti i projekata. Jedan od njih tiče se upisa novih studenata sa Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta na dvogodišnje stručne studijske IT programe, a koje je ranije podržavalo Ministarstvo privrede kroz stipendiranje studenata. Studenti koju su završili edukaciju dobili su posao u kompanijama “Bit alijanse”.

Ministar Halebić je, ovom prilikom, kazao da je Strategija razvoja IT sektora potvrđena kao platforma saradnje za finansiranje aktivnosti resornih ministarstava i IT kompanija i njihovih asocijacija.

“Također, u Kantonu Sarajevo se mogu donošenjem odgovarajućih propisa, na kojima se radi, kao što je prednacrt zakona o podsticanju strateških industrija, osigurati dodatna finansijska sredstva za podršku IT sektoru”, istakao je ministar Halebić.

Premijer Nenadić je na kraju predložio i uključivanje “Bit-alijanse” u rad Vijeća za reformu tržišta rada KS.

prenosi http://mp.ks.gov.ba/