Srijeda, 21 Februara, 2024

Kapsula kompanije SpaceX uspješno vratila astronaute na Zemlju

Posljednje novosti

Kapsula Crew Dragon kompanije SpaceX uspješno se spustila na Zemlju, nedaleko od obale Floride u Meksičkom zaljevu.NASA-ini astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken proveli su dva mjeseca Međunarodnoj svemirskoj stanici nakon što ih je SpaceX-ova raketa Falcon poslala u visine 30. maja ove godine.

Današnji povratak je historijski jer su se astronauti vratili na Zemlju pomoću kapsule kompanije SpaceX, što je biti prvi put da jedna privatna kompanija učestvuje u bezbjednom povratku astronauta iz orbite.

Slijetanje se desilo u 20:48 sati po našem vremenu, a kapsula je nakon ulaska u Zemljinu atmosferu uz pomoć padobrana spuštena u Meksički zaljev.

Kapsula se rano jutros odvojila od Međunarodne svemirske stanice nakon čega je počeo 19-satni put kući. Astronauti sa sobom nose oko 150 kilograma naučnog materijala. Kapsula se nije spuštala direktno, slobodnim padom, nego je kružila oko naše planete uz postepeno snižavanje visine.

Nakon slijetanja, astronauti će izaći iz kapsule u roku od 60 minuta poslije čega slijedi period oporavka i prilagodbe na Zemljinu gravitaciju.

prenosi klix.ba

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...