Najveći energetski poduhvat u historiji

0
428

U južnoj Francuskoj počela je izgradnja najvećeg fuzijskog reaktora na svijetu, koji ima potencijal osigurati čovječanstvu gotovo beskonačan izvor energije.

Projekat pod nazivom “International Thermonuclear Experimental Reactor” vrijedan je blizu 20 milijardi eura, a u njemu će biti replicirani procesi koji pokreću Sunce. On treba da pokaže kako se energija iz nuklearne fuzije može stvarati na komercijalnoj razini.

Iako se proizvodnja prvih količina energije očekuje već 2025. godine, to će biti na eksperimentalnoj razini. Stručnjaci vjeruju da će biti potrebno dosta vremena da se usavrši tehnologija koja bi omogućila povezivanje fuzijskih reaktora na komercijalne električne mreže.

Ogromni reaktor će biti sastavljen iz milion dijelova, koji će težiti oko 23.000 tona, a projekat će biti najsloženiji inženjerski poduhvat u historiji.

Njega će formirati 10.000 tona magneta, od kojih su neki teži od putničkog aviona, kao i 200 kilometara supravodičkih kablova koji će biti održavani na temperaturi od minus 269 stepeni Celzijevih, što je blizu apsolutne nule.

Ukupno 35 država sarađuje na gradnji “tokamaka”, magnetskog fuzijskog uređaja koji treba da dokaže potencijal fuzije.