Kućni ljubimci tokom lockdowna pozitivno utjecali na mentalno zdravlje vlasnika

0
444

Istraživanjem je utvrđeno da su kućni ljubimci tokom restriktivnih epidemioloških mjera protiv koronavirusa pozitivno utjecali na mentalno zdravlje njihovih vlasnika.

Naučnici su proveli istraživanje među 1.200 vlasnika kućnih ljubimaca u cilju da provjere da li su ljubimci tokom lockdowna ili zatvaranja pozitivno utjecali na njihovo mentalno zdravlje.

Rezultati istraživanja su potvrdili da psi zaista mogu biti čovjekov najbolji prijatelj. Ispitanici, njih 85 posto, je izjavilo da su psi znatno ili umjereno pozitivno utjecali, dok je 75 posto njih to izjavilo za mačke. Vrlo je malo onih koji smatraju da su kućni ljubimci pogoršali kvalitet njihovog života.

U jednoj od studija je navedeno da su vlasnici svoje ljubimce opisali kao “božjim davanjem” ili “spasom”.

Naučnici smatraju da kućni ljubimci poboljšavaju život u cjelini. Jedan su od razloga da osoba češće napušta svoj dom i druži s drugim ljudima. Mnoga ranija istraživanja su pokazala da poboljšavaju mentalno zdravlje. To je posebno slučaj kada je neko depresivan i anksiozan.

Također se smatra da ljubimci čine lakšim uspostavljanje odnosa s drugim osobama. Doprinose osjećaju poštovanja, povjerenja i empatije.

prenosi klix.ba