Meduza veličine čovjeka iznenadila morsku biologinju u Engleskoj

0
1763

Ogromna meduza veličine čovjeka zaprepastila je morsku biologinju na jugozapadnoj obali Engleske, ali i korisnike interneta.Ovo nevjerovatno stvorenje Lizzie Daly uočila je prilikom ronilačkog istraživanja u blizini grada Falmouth. Susret s meduzon Daly je opisala kao zapanjujući.

“Nikada nisam vidjela nešto takvo. Vidjeli smo nekoliko manjih meduza, a onda se pojavila ova ogromna, prelijepa meduza. Bila je široka sigurno metar i po. Nisam vjerovala da se nešto takvo našlo ispred mene”, kazala je Daly koja je prilikom susreta s ogromnom meduzom bila u u društvu kamermana Dana Abbotta.

Ona je dodala kako je plivanje pored “blagog diva” bilo “tako spokojno iskustvo”.

Biologinja i kamerman kažu kako su bili iznenađeni ponašanjem meduze.

“Osjetili smo veoma blago peckanje koje neki ljudi čak i ne osjećaju. Ova meduza ne predstavlja prijetnju ljudima. Mnogi bi odmah bili zabrinuti, ali ona zaista nije opasna. To je veličanstveno stvorenje”, kazao je kamerman Abbott.

Najveće meduze inače su i do sada ronioci uočavali u britanskim obalnim vodama. One svake godine putuju prema toplim vodama na zapadu Velike Britanije i često ih mještani nalaze na plažama tokom juna i jula.

prenosi klix.ba