Može li vaš ljubimac oboljeti od koronavirusa i kako ga zaštititi?

0
452

Osim što od koronavirusa obolijevaju ljudi, od njega boluju i domaće i divlje životinje, kao što su konji, psi, mačke, tvorovi, deve, šišmiši i druge. Koronavirusi su grupa virusa s velikim brojem simptoma koji uključuju curenje nosa, suho grlo i temperaturu. Neki su blagi, kao što je obična prehlada, dok drugi mogu dovesti do upale pluća. Najčešće se šire direktnim kontaktom s inficiranom osobom. Ovaj novi koronavirus, nazvan COVID-19, spada u grupu smrtonosnih virusa i do sada je odnio skoro 3.000 života, piše Oregonvma.org.

Je li vaš ljubimac ugrožen?

Za sada nema dokaza da životinje kao što su psi i mačke mogu oboljeti od koronavirusa COVID-19, ali bi se ovo moglo promijeniti kad budemo više znali o samoj njegovoj prirodi. Ipak, ne trebate paničariti. Ako je vaš pas uglavnom kod kuće i nema kontakt s drugim ljubimcima, a niko od ukućana i onih koji su bili u dodiru s njim nema COVID-19, šanse da će oboljeti vrlo su male, ako se ovaj virus uopće može prenijeti na životinje.

Bez obzira na to, preporučuje se da ljudi koji imaju COVID-19 iz opreza izbjegavaju kontakt sa životinjama. Uvijek perite ruke sapunom i vodom nakon kontakta s ljubimcima kako biste izbjegli zaraziti se češćim bolestima kao što su ešerihija koli i salmonela.

Da biste zaštitili svog ljubimca od respiratornih bolesti, odvedite ga kod veterinara da primi vakcinu za Bordetella, para influencu i pitajte veterinara treba li primiti još nešto.

Postoji li vakcina za ljubimce koja bi ih zaštitila od koronavirusa COVID-19?

Trenutno ne postoje vakcine za ovu vrstu koronavirusa ni za ljude ni za ljubimce. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će za izradu ovoe vakcine biti potrebno 18 mjeseci, što znači da će biti dostupno sredinom 2021. godine.

Kako se virus širi?

Prema dosadašnjim podacima, COVID-19 uglavnom se prenosi međuljudskim kontaktom. Dovoljno je biti udaljen dva metra od inficirane osobe da biste se zarazili. Prenosi se kašljanjem i kihanjem preko čestica koje se tom prilikom izbace u zrak, a koje drugi udišu, a moguće je i da se osoba zarazi u kontaktu s površinom koja na sebi ima virus, ali su ovi slučajevi rijetki.

Bi li vaš ljubimac trebao nositi masku kada izlazi?

Maske za ljubimce nisu toliko učinkovite u zaštiti od bolesti koje se prenose putem tjelesnih izlučevina. Najbolje ćete ga zaštititi ako primi gore spomenuto cjepivo.

Osim toga, redovito perite ruke prije kontakta s ljubimcima, sapunom i vodom barem 20 sekundi, čisto iz opreza, čak i ako niko u okolini nema COVID-19. Ako ste vani, možete koristiti tekućinu za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, savjetuju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

prenosi klix.ba