Projektni konzorcij Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta podržan od strane Regional Challenge Fond-a

0
556
SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Četiri najuspješnija konzorcija iz Bosne i Hercegovine odabrana su za finansiranje u okviru prve faze projekta Regionalni challenge fond (RCF), istaknuto je danas prilikom dodjele grantova RCF-a u BiH koja je upriličena u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu i na kojoj su se okupili predstavnici Komorskog investicionog foruma, Njemačke ambasade, Njemačke razvojne banke, nadležnih ministarstava i konzorcija.(Foto FENA/Amer Kajmović)

Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet u saradnji sa pet partnerskih kompanija, „Vita-Vi“ Višići, KJP „Poljoprivredno dobro Butmir“, Konjički klub „Hidalgo“, Veterinarska stanica „Ketty“ i Veterinarska stanica „Di-Vet“ Ilijaš aplicirao je sa projektom koji je izabran kao jedan od četiri najuspješnija iz BiH odobrenih za finansiranje od strane Regional Challenge Fond-a (RCF). Projekat pod nazivom „Dualni sistem obrazovanja kao novi alat za unapređivanje praktičnih vještina i strukovno osposobljavanje studenata veterinarske medicine“, ukupne vrijednosti 248 700 € bit će finasiran od strane Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Njemačke razvojne banke (KfW), a glavni partner u implementaciji je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6.

O kvalitetu i uspješnosti ovog projekta govori i sama činjenica da se na prvi poziv objavljen od strane RCF-a prijavilo čak 205 konzorcija iz šest zemalja Zapadnog Balkana, od čega čak 43 iz Bosne i Hercegovine, a finalnom selekcijom odabrana su 4 najuspješnija, među kojima je i projekat našeg konzorcija.

Projekat ima za cilj da pruži kvalitetniju i savremeniju praktičnu nastavu studentima Veterinarskog fakulteta kroz implementaciju dualnog ili kooperativnog sistema obrazovanja. Projektna sredstva bit će korištena za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje sala na klinikama Veterinarskog fakulteta. Iste će biti opremljene sa najsavremenijom opremom kao što su: simulatori, fantomi i modeli različitih vrsta životinja, ultrazvuci, spektrofotometar, transmisioni elektronski mikroskop, hirurški, akušerski i drugi instrumenti. Realizacijom projektnih ciljeva, odnosno povezivanjem fakultetskog obrazovanja sa praktičnim radom u realnom sektoru poboljšat ćemo kompetence i kvalitet strukovnog obrazovanja naših studenata. Implementacijom ovog projekta Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet će osigurati kontinuitet u podizanju kvalitetnog kadra, koji će biti spreman da u potpunosti odgovori svim potrebama privrede te doprinese razvoju ekonomije i unapređenju sistema zdravstvene zaštite u našoj zemlji.

prenosi vfs.unsa.ba