Na Novoj Gvineji pronađena “čokoladna žaba”

0
532

Grupa australskih naučnika je u prašumi Nove Gvineje otkrila “čokoladnu žabu”. Riječ je o drvo žabi koja je zbog svoje boje nazvana “čokoladnom žabom”.

“Najsličnija ovoj žabi je australska zelena drvo žaba. Izgledaju vrlo slično. Jedna je zelene boje, dok je ova nova, pronađena vrsta lijepe čokoladne boje”, ukazao je Paul Oliver iz Centra za globalno zdravlje i sigurnost hrane u Queenslandu (Centre for Planetary Health and Food Security and Queensland Museum).

Pronalazak ove vrste žabe je opisao u koautorskom radu u Australskom časopisu za zoologiju (Australian Journal of Zoology).

Australija i Nova Gvineja su prije 2,6 miliona godina bile jedna kopnena cijelina. Sada je veća površina Nove Gvineje prekrivena prašumom, dok sjevernom Australijom dominira savana. Zelena žaba ili Litoria Caerula živi u sjevernoj i istočnoj Australiji, kao i na Novoj Gvineji.

“Čokoladna žaba” ili Litoria mira je pronađena 2016. godine i pretpostavlja se da živi na cijelom području Nove Gvineje.

Steve Richards iz Južnog australskog muzeja (South Australian Museum) je ukazao da istraživanje ove vrste žabe otežava to što živi u vrlo toplim, močvarnim predjelima u kojima žive i krokodili.

“Novu vrstu žabe smo nazvali Litoria Mira, što na latinskom znači iznenađujuće ili čudno. Nazvali smo je tako jer je bilo iznenađujuće pronaći vrstu koja je vrlo slična drvo žabi, ali je drugačije boje”, obrazložio je Oliver.

Istakao je da je razumijevanje biotičke razmjene između Nove Gvineje i sjeverne Australije presudno za razumijevanje kako se proširivala i smanjivala površina prašume i savane, piše CNN.

prenosi klix.ba