Srijeda, 21 Februara, 2024

NASA najavila produženje operacija s Međunarodne svemirske stanice do 2030. godine

Posljednje novosti

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena obavezala se da će produžiti operacije Međunarodne svemirske stanice do 2030. godine, rekao je u petak administrator NASA-e Bill Nelson.

“Međunarodna svemirska stanica je svjetionik miroljubive međunarodne naučne saradnje i više od 20 godina je bila zaslužna za ogroman naučni, obrazovni i tehnološki razvoj čovječanstva”, rekao je Nelson.

“Drago mi je što se administracija Biden-Harris obavezala da će nastaviti s radom stanice do 2030. godine”, dodao je.

Produženje dolazi jer NASA već planira prelazak na komercijalne svemirske stanice i druge privatne platforme u niskoj Zemljinoj orbiti.

Ranije u decembru, NASA je dodijelila više od 400 miliona dolara kompanijama — Blue Origin, Nanoracks i Northrop Grumman — za razvoj dizajna za svemirske stanice i druge “komercijalne destinacije” u svemiru.

NASA je saopštila da će joj prelazak na komercijalne stanice omogućiti da uštedi novac i da se fokusira na svoje misije Artemis na Mjesecu i Marsu.

Međunarodnoj svemirskoj stanici je ranije odobreno da radi do 2024. godine, iako je NASA navodno rekla da je odobreno, sa tehničkog stanovišta, da leti do 2028. i dalje.

Produženje operacija do 2030. pomoći će NASA-i da “omogući nesmetanu tranziciju sposobnosti u niskoj orbiti Zemlje na jednu ili više destinacija u komercijalnom vlasništvu i kojima upravlja u kasnim 2020-im”, navodi svemirska agencija u saopštenju.

prenosi klix.ba

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...