Srijeda, 21 Februara, 2024

Perzijska mačka

Posljednje novosti

Perzijska mačka je najmirnija i prilično neaktivna pasmina koja lako prihvata društvo drugih mački u svom domu.  Porijeklom je iz Perzije (današnjeg Irana) a tek krajem 19. stoljeća je registrovana i prhvaćena kao pasmina u Engleskoj. Predstavljala je statusni simbol.

Težina perzijske mačke kreće se između 3,5-7 kilograma. Narav joj se opisuje kao nezainteresovani posmatrač, mirna i neaktivna. Ubraja se u grupu dugodlakih mački. Prepoznatljiva je po kratkom i širokom nosu s izrazitim prelazom prema čelu;okrugloj, krupnoj i širokoj glavi; okruglim i velikim šapama te kratkom, širokom i zdepastom vratu proporcionalom tijelu i kratkim nogama. Dlaka perzijske mačke je dugačka, gusta ali ne i vunasta, stoga zahtjeva mnogo njege.

Ako imate ovog kućnog ljubimca morate ga svakodnevno češljati kako se dlaka ne bi zapetljala. Ukoliko se desi da se dlaka zapetlja onda je neophodno taj dio ošišati. Mnoge boje ali i njihove kombinacije su prihvaćene za ovu pasminu.

Najpoznatije koloriti perzijskih mačaka su: bijela, crna, krem, crvena, plava, plavo-krem, činčila perzijska, kameja, zagasitosiva, dvobojna, tigrasta, kornjačasta, perzijska sa maskom itd.

– Pogodne su domovima u kojima žive druge mačke.

– Najčešći zdravstveni problemi perzijskih mački su: bolesti bubrega i nespušteni testisi.

– Neophodna je svakodnevna njega krzna. Ako nemate vremena za svakodnevno česljanje, onda ovo nije pravi odabir kućnog ljubimca za vas.

– Iako imaju spljošteno lice i dalje su dobri lovci i sa lakoćom savladavaju plijen. Zaštitnički se ponašaju prema svojoj teritoriji.

– Privržene su vlasnicima i pružaju im mnogo pažnje.

Porijeklo:Perzija/Iran – Velika Britanija

Kategorija:I – dugodlake mačke

Veličina:srednja

Prosječan životni vijek:10-15 godina

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...