Njemački ovčar

0
1057

Ova pasmina je danas veoma rasprostranjena u svijetu. Za njen nastanak je korišteno nekoliko vrsta evropskih pastirskih pasa.

Najznačajniji je istorijski pas bio Njemcima u I svjetskom ratu, a u Ameriku i Britaniju je dospio zajedno sa vojnicima koji su se vraćali iz rata svojim kućama.

Ova pasmina je veoma inteligentna, druželjubljiva, međutim ukoliko ga želite držati i sa drugim životinjama, potrebno je da ga od malih nogu socijalizujete sa istim.

Što se tiče njegovog izgleda, glava mu je prilično široka i zašiljena sa oštrom njuškom crne boje.

Ono što je prepoznatljivo u ove pasmine su visoko postavljene uši, koje su u osnovi široke sa šiljastim vrhovima. Oči su tamne, bademaste, a poged veoma inteligentan.

Tijelo je mišičavo, istaknutog grudnog koša, sa pravim leđima koje se blago spuštaju prema repu koji je blago zakrivljen. Dlaka mu se sastoji iz dva sloja, debljim donjim i ravnim površinskim. Poželjno je svakodnevno češljanje.

Bez obzira na svoju veličinu ovaj pas može bez problema da živi u stanu, ali ipak ovaj pas ne voli statiku jer je hiperaktivan. Želite li iskoristiti potpunu njegovu inteligenciju dresirajte ga od malih nogu.

Porijeklo:Njemačka

Kategorija:I – ovčarski i stočarski psi

Veličina:velika

Prosječan životni vijek:13-15 godina