Srijeda, 21 Februara, 2024

Prenošenje koronavirusa: Pogledajte količinu kapljica koje završe u zraku ako ne koristimo masku

Posljednje novosti

Istraživači su kreirali video koji prikazuje količinu kapljica koje izlaze iz naših usta i nosa kad pričamo, kašljemo ili kišemo.Video prikazuje kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u zrak u poređenju sa slučajem kad osoba ne nosi masku. Rezultati objavljeni u medicinskom časopisu Thorax naglašavaju ključnu važnost nošenja maske tokom pandemije koronavirusa koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Maske smanjuju broj čestica koronavirusa koje zaražena osoba izbacuje u zrak, štite druge osobe, a sve više je dokaza da dobro štite i osobe koje ih nose.

Zaključeno je da čak i jednoslojne maske značajno sprečavaju izbacivanje kapljica. U slučaju kašljanja i kihanja su mnogo efikasnije dvoslojne maske.

Općenito, što više slojeva maska ima, to je efikasnija. Istraživači preporučuju maske s najmanje tri sloja, a hirurške su najbolje ocijenjene. Ipak, nema svako pristup tim maskama.

Video je snimljen kamerom visoke brzine, a prikazuje šta se događa kada osoba kašlje ili kiše. U slučaju kad se maska ne nosi, ogromna količina čestica završi u zraku.

Zasad zvanično još uvijek nema vakcine niti lijeka koji pomažu u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusa, tako da su maske ključne u borbi protiv širenja zaraze, piše Mashable.

prenosi klix.ba

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...