Promocija prvog BH udžbenika ‘Hirurgija/Kirurgija’ u Mostaru

0
589

Prvi BiH udžbenik

‘Najbolji hirurzi s pet medicinskih fakulteta udružili su svoje znanje i objavili prvi fundamentalni udžbenik iz hirurgije. To će biti privilegija svih studenata na svim medicinskim fakultetima da uče od najboljih”

U Hotelu Mepas u Mostaru u subotu je predstavljen prvi bosansko-hercegovački udžbenik ‘Hirurgija/Kirurgija’ skupine bh. autora, profesora hirurgije s pet državnih medicinskih fakulteta (Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Mostara i Foče). Knjiga je proizvod dugogodišnjeg iskustva i zajedničkog rada najistaknutijih bh. hirurga i prva iz oblasti hirurgije koju su napisali domaći autori.

Na četvrtoj promociji, nakon Sarajeva, Banjaluke Tuzle, uz neke od autora, sudjelovali su federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Univerzitetske kliničke bolnice Ante Kvesić, rektor mostarskoga Univerziteta Mostar Zoran Tomić, te dekan Medicinskoga fakulteta Univerziteta Mostar Milenko Bevanda. Knjiga “Hirurgija/Kirurgija” predstavlja zapisan svojevrstan vrhunac trenutne medicinske djelatnosti iz hirurške oblasti (Neurokirurgija, Abdominalna, Torakalna, Plastična, Dječja, Urologija te Ortopedija i Ortopedska trauma) u kojoj su 3 urednika, 16 autora i 11 koautora svoj skoro trogodišnji rad ukoričili na 1.246 stranica, odnosno 22 poglavlja koja obuhvaćaju sva područja hirurgije. Govoreći o važnosti knjige, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je kako je riječ o sveobuhvatnoj knjizi hirurgije. ”Naši studenti, specijalizanti i oni koji žele u ovom području hirurgije napredovati, u ovoj knjizi će naći poglavlje koje njih interesira i na taj način pratiti najnovije spoznaje iz oblasti koju žele” – poručio je ministar Mandić. Jedan od glavnih urednika knjige “Hirurgija/Kirurgija” Fuad Pašić s Kliničkog centra Tuzla napominje kako se radi o sintetiziranju najboljih akademskih kliničkih znanja u BiH.

”Najbolji hirurzi s pet medicinskih fakulteta udružili su svoje znanje i objavili prvi fundamentalni udžbenik iz hirurgije. To će biti privilegija svih studenata na svim medicinskim fakultetima da uče od najboljih”- dodao je dr. Pašić. Uz glavnog urednika Pašića, knjigu su uredili još dva glavna urednika, prof.dr. Samir Delibegović, prof.dr. Goran Krdžalić te šesnaest urednika poglavlja. Recenzenti knjige su prof.dr. Ekrem Dizdarević – BiH, prof.dr. Miroslav Bekavac-Bešlin – Hrvatska, prof.dr. Božina Radević – Srbija, prof.dr. Aleš Tomažič – Slovenija. Na kraju promocije, direktor SKB-a Ante Kvesić, koji je i šef katedre za hirurgiju, uručio je pet knjiga hirurgije za petoro najboljih studenata s Medicinskoga fakulteta.

“Hirurgiju/Kirurgiju” je objavila Dobra knjiga, Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH, a sintetizirana su znanja autora Samira Delibegovića, Ismeta Gavrankapetanovića, Nermira Granova, Mirsada Hodžića, Reufa Karabega, Gorana Krdžalića, Benjamina Kulovca, Ante Kvesića, Nenada Lalovića, Siniše Maksimovića, Radmila Marića, Fuada Pašića, Ismara Rašića, Nedžada Rustempašića, Milana Simatovića i Nikice Šutala.

prenosi FENA