Masovno nasukavanje kitova u Australiji

0
429
Stranded pilot whales being rescued by volunteers, Farewell Spit, Golden Bay, New Zealand,Image: 377620974, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

U pokušaju spašavanja kitova sudjeluje oko 40 vladinih naučnika, 20 policajaca te lokalni uzgajivači ribe i volonteri

Australski spasioci u utorak nastoje preusmjeriti stotine kitova koji su se nasukali na pješčanome sprudu teško pristupačne i rijetko naseljene zapadne obale otoka Tasmanije, nadajući se da će ih što više uspjeti spasiti.

Vladini naučnici procijenili su da je, od jučer nasukanih 270 kitova pilota njih oko 90 dosad uginulo.

Na snimkama iz zraka vidi se da je većina životinja nasukana u plićaku pješčanog spruda u dvjema grupama na razmaku od nekoliko stotina metara u luci Macquarie, oko 200 km sjeverozapadno od glavnoga grada države, Hobarta, dok se ostale batrgaju u nešto dubljem dijelu oceana.

“Neke su životinje polupokretne pa vjerojatno nećemo morati uložiti previše napora da bismo ih preusmjerili prema dubljem dijelu mora”, rekao je lokalnim medijima Kris Carlyon, biolog vlade zadužen za brigu o divljim životinjama. Nadaju se da će uskoro nastupiti oseka te će se more početi povlačiti, što će im olakšati posao spašavanja.

Najteži slučaj spašavanja

Kitovi piloti su vrsta oceanskih dupina koji narastu i do sedam metara i mogu težiti do tri tone.

Njihovo preusmjeravanje prema pučini naporan je posao jer se životinje ​fizički guraju prema dubljoj vodi ili se za njihovo izvlačenje iz plićaka koriste specijalizirane cerade i pontoni kojima se odvlače prema dubini. Spasioci čitavo vrijeme nastoje kitove održati u istom položaju da bi izbjegli njihovu dezorijentaciju.

U pokušaju spašavanja kitova sudjeluje oko 40 vladinih naučnika, 20 policajaca te lokalni uzgajivači ribe i volonteri. Stručnjaci kažu da je ovo najteži slučaj spašavanja kitova s kojim su se dosad suočili.

Hladnoća u ovom trenutku koristi kitovima, no surovi ocean i udaljena lokacija velik su izazov za njihove spasioce.

“Nama je prilično naporno, no kada su posrijedi kitovi, uvjeti za njihovo spašavanje su idealni”, rekao je Carlyon, dodavši da “ako se takve okolnosti zadrže, kitovi mogu preživjeti i po nekoliko dana.”

Naučnici kažu da još nisu dokučili zbog čega se kitovi, koji putuju u jatima nasukavaju u plićacima, no poznato je da prate svojega predvodnika ili prate ozlijeđenog ili uznemirenog pripadnika svoje vrste.

prenosi net.hr