Rektori javnih univerziteta u BiH razmatrali aktuelna akademska pitanja

0
268

Rektorska konferencija/zbor BiH danas je u Bihaću na redovnoj sjednici razmatrala realizaciju nastave u akademskoj 2019/20. godini. Nakon duže elaboracije svih rektora javnih univerziteta u BiH zaključeno je kako su univerziteti uspješno završili prethodnu akademsku godinu unatoč svim izazovima pandemije COVID-19.
Rektori javnih univerziteta razmijenili su iskustva početka tekuće akademske godine. Svi univerziteti krenut će s kombiniranim modelom nastave, što uključuje nastavu u klasičnom obliku u skladu s epidemiološkim uvjetima i odredbama nadležnih tijela te online nastavu. Ovaj model, koji primjenjuju i evropski univerziteti, rektori smatraju optimalnim kako za studente tako i za nastavnike i nenastavno osoblje, na dobrobit njihova zdravlja.
Rektori javnih univerziteta početkom akademske godine primjećuju pojačan medijski pritisak na univerzitete i neshvatanje akademskih uvjeta rada u vrijeme koronavirusa. Rektori pozivaju da se univerziteti ne povezuju s političkim procesima i nadolazećim lokalnim izborima.
Rektori javnih univerziteta usvojili su finansijski plan Rektorske konferencije/zbora za 2020. godinu.

Izvor: Sveučilište u Mostaru