Dvije naučnice dobile Nobelovu nagradu za hemiju

0
368

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju dobile su dvije genetičarke, Francuskinja Emmanuelle Charpentier i Amerikanka Jennifer Doudna, za postignuća u istraživanju metode prepravljanja genoma, poznate kao CRIPSR-Cas9, objavila je švedska Kraljevska akademija nauka.

“Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna unaprijedile su jedan od najoštrijih alata u genskoj tehnologiji – molekularne makaze CRISPR / Cas9”, stoji u priopćenju švedske Kraljevske akademije nauka.

“Ova je tehnologija imala revolucionaran utjecaj na nauku te je pridonijela razvoju novih terapija u borbi protiv raka te bi mogla ostvariti san naučnika o izlječenju nasljednih bolesti”, kaže se u objašnjenju.

“Sposobnost rezanja DNK uz pomoć ove tehnologije unijela je revoluciju u znanost”, rekla je novinarima Pernilla Wittung Stafshede, članica Akademije.

Riječ je o moćnome molekularnom alatu koji u svojoj osnovi može popraviti veliku većinu mutacija koje dovode do genetskih poremećaja kod čovjeka. Koristi se u ispravljanju genetskih mutacija i u liječenju rijetkih bolesti.

Francuskinja Charpentier (51) i Amerikanka Doudna (56) još su dvije žene koje su osvojile Nobelovu nagradu za hemiju, pridruživši se tako Marie Curie, koja ju je dobila 1911. Sada ih je ukupno sedam. 

Naučnice će podijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1,1 milion dolara.

prenosi index.hr