Srijeda, 21 Februara, 2024

Lignje i mikroskopske životinje će biti poslane na Međunarodnu svemirsku stanicu

Posljednje novosti

Američka svemirska agencija NASA planira na Međunarodnu svemirsku stanicu poslati 128 malih lignji i 5.000 mikroskopskih životinja.

Lansiranje Falcon 9 rakete kompanije SpaceX će biti obavljeno danas, a na ISS će biti poslane lignje i mikroskopske životinje zajedno s opremom i eksperimentima. u NASA-i se nadaju da će eksperimenti pomoći naučnicima da bolje razumiju efekte letova u svemir.

Lignje će biit korištene zbog toga što je njihov imunološki sistem sličan ljudskom.

“Životinje i ljudi se oslanjaju na svoje mikrobe kako bi održavali probavni i imunološki sistem zdravim. Mi ne razumijemo u potpunosti kako let u svemir mijenja ove korisne interakcije”, izjavila je naučnica Jamie Foster.

Ona dodala da bi lignje trebale biti važne u razumijevanju “važnih pitanja o zdravlju životinja”. Prije povratka na Zemlju, lignje će biti zamrznute.

NASA na ISS šalje i 5.000 vodenih medvjeda, mikroskopskih životinja koje mogu preživjeti u različitim ekstremnim okruženjima za razliku od ostalih živih bića. Zbog toga su savršeni za proučavanje kako živa bića reaguju i kako se prilagođavaju ekstremnim okruženjima. Cilj je iskoristiti dobijene informacije kako bi se bolje razumjeli faktori koji utječu na čovjeka u svemiru.

Cilj misije je i ustanoviti da li se robotske ruke mogu koristiti na daljinu upotrebom VR tehnologije.

prenosi klix.ba

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...