Tornjak

0
3409

Tornjak je bosansko hercegovačko hrvatski pastirski pas kojeg su doveli stočari nomadi prije više stoljeća.

Tu činjenicu potvrđuju i stećci koji svjedoče o kulturnom blagu ovog podneblja. S obzirom da je Bosna i Hercegovina pretežno ovčarski kraj tako se i razvila potreba za ovčarskim psima s jedne strane kao dobrim čuvarima od zvijeri, a s druge strane dobroćudnim psom prema ljudima i porodici.

Pas tornjak se najviše uzgaja na planini Vlašić i okolini Travnika i pripada skupini nelovačkih pasa, odnosno podskupini pastirskih pasa.

Postoji nekoliko varijanti boje dlake u kombinaciji trobojni, dvobojni ili višebojni sa karakterističnim kitnjastim repom. Prema boji je dobio i neka imena kao što su Garov, Šarov, Medov, Bjelov itd.

To je snažan, pas plemenite naravi jako privržen vlasniku ali isto tako nepovjerljiv prema strancu.

Dokazao se kao vrhunski pastirski pas, čuvar torova i stada, sa dobro razvijenim čulom mirisa pomoću kojeg pravovremeno osjeti prisustvo vuka i medvjeda koje u čestim situacijama može i napasti bez imalo straha.

Što se tiče samog izgleda, glava tornjaka odaje snagu, snažnog je vrata, greben visine oko 70cm, tjelesne težine je oko 40 kg.

Bez obzira na gore navedene pozitivne osobine , njegovom uzgoju i selekciji, tornjaku se veoma slabo posvećuje zaslužena pažnja i ukoliko se nastavi ignorisanje i hladan odnos prema autohtonim pasminama Bosne i Hercegovine postoji i opasnost da nestanu.

Porijeklo:Bosna i Hercegovina

Kategorija:II – pinčeri, šnauceri, molosi, mastifi i švicarski planinski psi

Veličina:velika

Prosječan životni vijek:10-12 godina