Srijeda, 21 Februara, 2024

U Australiji u požarima uginulo preko pola milijarde životinja

Posljednje novosti

U velikim požarima koji već nekoliko mjeseci južnom australijom prave nenadoknadivu štetu izgorjela je trećina australskog Otoka klokana (Kangaroo Island) koje je inače poznato utočište svim rijetkim i ugroženim vrstama.

NASA je objavila snimke satelita Terra koji je snimio stanje na ovom otoku i na fotografiji se vidi koliko je opustošen. Smeđe obojeni dijelovi pokazuju uništeno područje, a srveni aktivne požare.

NASA procjenjuje da je u požarima izgorjelo 155.000 hektara nazvavši ovakvo stanje “ekološkom tragedijom”.

Krajem decembra su započeli požari koji su do sad odnijeli preko 30 ljudskih života, uništili stotine kuća i na stotine zgrada.

Otok klokana smješten je uz južnu obalu Australije, a poznat je po svojoj netaknutoj prirodi. Na njemu se nalaze zaštićeni prirodni rezervati prepuni lokalnih divljih životinja, poput morskih lavova, koala i raznovrsnih vrsta ptica.

Kako piše CNN, na Otoku obitava i ugrožena vrsta sminthopsis aitkeni, mali tobolčar koji živi samo na ovom otoku i crni kakadu koji se u posljednje dvije decenije vratio sa ivice izumiranja.

Ekolozi procjenjuju da je u strašnim požarima na Otoku klokana do sada uginulo oko 25.000 koala. Otok se smatrao sigurnim utočištem za koale jer tamošnja populacija nije bolovala od klamidije – bolesti koja može izazvati sljepoću, neplodnost i smrt, a koja preovladava među koalama na kopnu.

Razorni požari već mjesecima uništavaju kuće, ali i cijele gradove. Širom zemlje izgorjelo je više od 7,3 miliona hektara zemlje, šume i nacionalni parkovi.

Prema izvještaju ekologa Christophera Dickmana sa Univerziteta Sydney, gotovo pola milijarde životinja u državi Novi Južni Wales pogođeno je požarima, a na milione je uginulo.

prenosi klix.ba

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...