U Bosnu i Hercegovinu uvezeno na stotine oboljelih goveda

0
275
h

Poljoprivrednici najavljuju tužbu i zahtjev za obeštećenje od BiH ako se na njihovim farmama pojavi zaraza

Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS upozorilo je građane BiH da je u našu zemlju uvezeno na stotine oboljelih goveda iz Hrvatske, nakon što je susjedna zemlja prijavila Uredu za veterinarstvo EU leukozu svojih goveda!

Poljoprivednici pozivaju Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da objavi spisak firmi koje takvo meso prodaju ili prerađuju.

Pojačan izvoz

– Od decembra, kada je Hrvatska prijavila leukozu goveda, iz ove zemlje u BiH je uvezena 1.281 tona ili 2.500 goveda bez ikakve kontrole na graničnim prijelazima. Niko nema precizan podatak o tome koliko je od toga bilo zaraženo. Međutim, sama ta cifra dovoljno govori koliko je Hrvatska pojačala izvoz u našu zemlju u pokušaju da se riješi oboljelih goveda, jer inače nema toliko za izvoz – kazao je za “Avaz” predsjednik ovog udruženja Vladimir Usorac.

Veterinarski institut “Vaso Butozan” iz Banje Luke prošle sedmice je potvrdio leukozu kod jednog kontroliranog uvezenog goveda, a Usorac upozorava da, s obzirom na to da se ova bolest prenosi dodirom, to vrlo brzo može ugroziti ionako osiromašena domaća stada.

Žrtvovanje BiH

Kao glavnog krivca za nemaran i nekontroliran uvoz goveda iz Hrvatske, poljoprivrednici optužuju Ured za veterinarstvo BiH te ističu da su spremni podnijeti i krivične prijave protiv pojedinaca, ali i privatnu tužbu protiv BiH i zahtjev za obeštećenje ako se na njihovim farmama pojavi zaraza.

Komentirajući tvrdnje nekih stručnjaka da leukozno meso nije opasno po zdravlje ljudi ako se termički obradi, Usorac kaže:

– Svaki od tih stručnjaka, kada ga pitamo, kaže da ga ne bi dao svojoj djeci da jedu. Zar treba žrtvovati cijelu BiH da bi se Hrvatska riješila leukoznih goveda – naglasio je Usorac.

Inspekcijski organi, kako saznajemo, pojačali su kontrolu svih uvezenih grla.

izvor: avaz.ba