Srijeda, 21 Februara, 2024

U Sarajevu održan III Simpozij veterinara velike i male prakse Bosne i Hercegovine

Posljednje novosti

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu zajedno sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta na Floridi i Veterinarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine, uspješno su organizovali treći po redu „Simpozijum veterinara velike i male prakse Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem“ koji se održao 11 i 12. aprila 2014.

Predavanja su se održavala u hotelu Sarajevo, dok su praktične radionice bile na farmi Butmir i na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Skupu je prisustvovalo kao i prošle godine preko 100 učesnika među kojima je najviše bilo kolega veterinara sa terena iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i šire kao i studenata Veterinarskog fakulteta inače domaćina manifestacije.

Na svečanom otvaranju riječima dobrodošlice, prisutnima se prvi obratio Prof.dr. Nihad Fejzić dekan Vetrinarskog fakulteta u Sarajevu, a zatim Doc.dr. Amir Zahirović u ime Veterinarske komore FBiH.

Predavanja je kao i na prošlogodišnjem skupu započeo Prof.dr. Carlos Risco sa Univerziteta na Floridi koja su bila vezana za reproduktivno zdravlje stada.

Glavne uzročnike mastitisa, predstavio nam je Bojan Blond dr.vet.med, sa PKB korporacije iz Srbije.

Drugi dan Simpozija je započela je Mr.sc. Agnesa Ćoralić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Svojim predavanjem je napravila odličan uvod za predavanja iz male prakse.

Rendgenske preglede nam je slikovito prestavila Prof.dr. Mirjana Lazarević – Macanović sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, dok nam je sa praktičnim video primjerima Prof.dr. Vesna Matijatko sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu prikazala pacijente u respiratornom distresu.

Prikaz slučajeva iz prakse prezentirao je Prof.dr. Mato Marković sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beču, a prvi put do sad prisutni su imali priliku uživo prisustvovati ultrazvučnom pregledu pacijenta.

Svim učesnicima predavanja na engleskom jeziku bio je obezbjeđen i simultani prevod.

Ništa manje interesantno je bilo i na workshopu na farmi Butmir na kojem je svoja praktična iskustva prisutnima predstavio Prof.dr. Carlos Risco zajedno sa stručnjacima sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, dok je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu rađena ultrazvučna dijagnostika malih životinja.

Učesnici simpozija ni ove godine nisu krili oduševljenje samom organizacijom i predavačima. Sala je bila prepuna, a mnogima je bilo žao što simpozij ne traje duže. Raznovrsnosti skupa su doprinjeli i sponzori koji su u sali hotela djelili promotivne materijale uz prezentaciju proizvoda koje imaju u svojoj ponudi.

Na kraju simpozija, prisutnima su podjeljeni certifikati o učešću sa željom da se tradicionalno vidimo i slijedeće godine na IV SVVMP.

Zlatni sponzor skupa je bio Zoetis koji je između predavanje predstavio neke od svojih aktuelnih proizvoda na našem tržištu. Bronzani sponzor je bila Genera d.o.o. kao i sponzori: MSD animal health d.o.o., BosnaVet d.o.o. i Prvi BH veterinarski portal VET.ba koji je sve medijski propratio.

Galeriju slika možete pogledati na našem FB PROFIL-u.

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...