U Sloveniji se koronavirusom zarazio domaći bijeli tvor

0
380

Kod domaćih životinja koje mogu biti zaražene bolest je blaga i ne predstavlja rizik za prijenos na ljude, rekao Krapež.

U Sloveniji je prvi put potvrđen slučaj zaraze koronavirusom kod neke domaće životinje, a riječ je o bijelom tvoru kojeg su njegovi vlasnici, zaraženi već prije toga, držali kao kućnog ljubimca.

– U utorak smo prilikom testiranja potvrdili zarazu novim koronavirusom kod bijelog tvora koji je imao probavne teškoće. Životinja dolazi iz domaćinstva u kojem je još prije toga potvrđena zaraza koronavirusom kod ljudi.

Životinja je sve vrijeme bila zatvorena u kući sa vlasnicima, te sama ne predstavlja rizik za širenje zaraze – rekao je za medije zamjenik direktora Nacionalnog veterinarskog instituta Veterinarskog fakulteta u Ljubljani Uroš Krapež.

On je naveo da se, osim ljudi, koronavirusom mogu zaraziti i tvorovi, te njegovi srodnici – nerčevi i hrčci, a rijetko i mačke i psi, prenijela je Hina.

– Kod domaćih životinja koje mogu biti zaražene bolest je blaga i ne predstavlja rizik za prijenos na ljude – rekao je Krapež.

prenosi avaz.ba