Egzoskelet kompanije Wandercraft omogućava paraplegičarima da hodaju

0
268

Francuska kompanija Wandercraft razvila je egzoskelet koji omogućava paraplegičarima i drugim pacijentima da “prirodnije hodaju”.

Egzoskelet nazvan Atlante je dobio potrebni MDR certifikat u Evropi čime je omogućeno pacijentima i medicinskom osoblju da ga koriste. Također, egzoskelet predstavlja korak naprijed na polju personalnih egzoskeleta.

Prva generacija Wandercraftovog egzoskeleta viđena je prije nekoliko godina, što je dug period u svijetu robotike.

Egzoskelet je zapravo nosivi robot koji je adaptiran za svakog korisnika i dizajniran da pomogne u rehabilitaciji i liječenju, odnosno povratku pokretljivosti pacijenta. Atlante je Wandercraftova druga generacija egzoskeleta te je odlikuju napredniji dizajn i funkcije u odnosu na prvi model. Dolazi s daljinskim urpavljačem za kontrolu egzoskeleta, kao i s novom aplikacijom putem koje fizioterapeut i pacijent mogu detaljno podeseiti pokrete i program vježbe. Egzoskelet napajaju dva seta baterija koje omogućavaju kontinuiranu upotrebu.

Novi model je manji i udobniji za pacijente zahvaljujući novom hardveru, a dio njega je i “pametniji” softver. Egzoskelet sada sam održava ravnotežu, tako da je lakši za kontrolu i pacijentima i fizioterapeutima. Wandercraftov egzoskelet održava ravnotežu čak i kada se odgurne. Također, sada je olakšano i korištenje, a pacijent lakše ustaje.

Uređaj automatski stvara optimiziranu i prilagodljivu kinematiku prema morfologiji svakog pacijenta, a podešavanja omogućavaju kreiranje prilagođenih vježbi. Nova funkcija RealGait omogućava hodanje prilagodljivom brzinom, CustomGait nudi promjenu tempa, dužine koraka i promjenu centra gravitacije, dok funkcija ActiveGait omogućava korisniku da promijeni nivo asistencije od 0 do 100 posto. Postoji i EarlyGait funkcija za prve korake, kao i i još neke funkcije.

Atlante ima unaprijeđenu funkciju poluokretanja tako da se ona događa u mjestu i ne zahtjeva mnogo prostora kao ranije. Redizajniran je i sistem ulaska i izlaska pacijenta kako bi pacijent lakše i brže mogao početi koristiti egzoskelet. Softver zahvaljujući senzorima ima “osjećaj” ravnoteže te pruža sigurnost pacijentu i fizioterapeutu da se neće prevrnuti.

Pacijenti imaju sjajna iskustva, a jedna pacijentica je rekla da pozitivno djeluje na njeno tijelo i duh te da joj omogućava da vježba, što inače ne može.

Wandercraftov egzoskelet ima za cilj da postane personalni uređaj te da se koristi u domovima i na ulici. Kompanija je dobila 45 miliona dolara da ispuni misiju “mobilnosti za sve”.

prenosi klix.ba