Razmnožavanje papagaja Agapornisa

0
1274

Piše: Eldin Žderović

Postoje dva načina uzgajanja Agapornis papigica: u velikim volijerama u jatu ili u manjim kavezima (minimalno [50cm × 100cm] × 50cm ) odvojenim u parove.

Odvajanje parova u zasebne kaveze je vremenski zahtjevniji način uzgoja zbog hranjenja, čišćenja i svakodnevnih potreba ptica ali se na takav način može kontrolisati mutacija podmlatka.

Veličina volijere za uzgoj računa se na principu: 50cm visine, 50cm širine i 100cm dužine za jedan par. Za svaki idući par treba osigurati minimalno 0.25m2 prostora.Također, bilo bi dobro da se volijera širi u širinu i dužinu a ne u visinu. Stoga, za 4 para Agapornis papigica minimalna veličina volijere trebala bi biti: 75cm širine, 75cm visine i 100cm dužine.

Svakako, što je prostor veći to je bolje tako da ptice mogu nesmetano raširiti krila a da ne udare u stranice kaveza, prečke, pojilice, hranilice i sl. Unutar volijere svakako treba osigurati mnogo grančica različitih debljina kako bi se osigurala vježba prstića na nogama ptica. Ako su prečkice istih debljina, to može dovesti do artritisa kod ptica.

Mnogi uzgajivači misle da će mnogo igračaka u kavezima odvući pticama pažnju od želje za parenjem. Mi ne mislimo tako jer što je okolina različitija to su ptice sretnije u kavezima a njihova sreća dovodi do toga da budu bolji roditelji.

Ne smijemo zaboraviti da su Agapornis papigice razigrane, vesele i vrlo aktivne stoga im treba osigurati dovoljno materijala gdje mogu izvoditi svoje vragolije.

Papigice roda Agapornis su jako aktivne papigice. Vrlo rado će poviriti kod susjeda što rade u svom gnijezdu i tu počinje nesporazum. Kao teritorijalne ptice vrlo rado će braniti svoj teritorij od uljeza i na takav način pokušati pokazati tko je gazda na tom terenu.

Stoga, osigurajte svojim parovima dovoljno prostora.