Veterinari u Velikoj Britaniji traže od građana da ne kupuju buldoge i mopse

0
374

Veterinari u Velikoj Britaniji upozorili su građane da ne kupuju pse sa “spljoštenim” licima. Ovakvi psi imaju brojne zdravstvene probleme, što nije dobro ni za psa ni vlasnika.

Prema navodima Independenta, psi širokih i spljoštenih lica su se počeli uzgajati jer se ljudima takav izgled dopadao. Međutim, njihove kratke njuške im stvaraju probleme jer imaju kratka grla i disajne puteve. 

Buldozi, mopsi, francuski buldozi i shih-tzui postaju sve popularniji u Velikoj Britaniji, što je zabrinulo veterinare. Oni tvrde da ovi psi pate od niza zdravstvenih poteškoća, poput čira na oku, bolnih nepravilnosti s kičmom i teških disajnih poteškoća.

Predsjednik Britanske veterinarske asocijacije (BVA) Sean Wensley rekao je da bi ljudi trebali razmisliti da uzmu druge vrste pasa. 

“Porast u popularnosti ovih pasa povećao je patnju životinja i rezultirao nezdravim životinjama za vlasnike, tako da mi preporučujemo ljudima da razmisle i izaberu zdraviju vrstu ili mješanca”, rekao je on, prenosi Independent.