Korona u zagrebačkom zoološkom vrtu, lavovi na oporavku, otkriveno je i kako su se zarazili

0
243

Lavove je zarazio timaritelj, a rezultati testa ostalih životinja s kojima je bio u kontaktu se i dalje čekaju, prenosi Jutarnji.hr

Lavovi Leo i Ayana iz Zoološkog vrta u Zagrebu zaraženi su koronavirusom, potvrdio je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Kod lavova su uočeni prvi simptomi zaraze i nakon što je testiranjem potvrđena prisutnost virusa, započelo je liječenje. Ravnatelj tvrdi kako im je zarazu prenio timaritelj koji se brine o njima, a koji je naknadno testiran na virus te su rezultati pozitivni.

Lavovi i timaritelj se oporavljaju

Budući da se timaritelj brinuo za više životinja, sve koje su bile s njim u kontaktu su testiranje, a nalazi se još uvijek čekaju.

– Timaritelj je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi, govori Skok objašnjavajući kako su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posjetitelja te da ne mogu doći u bliski kontakt s ljudima koji bi omogućio prijenos zaraze, lavovi se kreću slobodno svojom unutarnjom i vanjskom nastambom.

U zoološkom vrtu je do daljnjeg na snazi novi sigurnosni protokol kojim će se zaštititi timaritelje i ostalo osoblje koje se brine o lavovima, a kontakti timaritelja s drugim životinjama su svedeni na minimum.

Zaraza tek u četvrtom valu

Skok navodi kako su tijekom tri vala epidemije uspješno zaštitili životinje od koronavirusa te izražava žaljenje zbog toga što to u ovom valu nisu uspjeli.

– Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim koronavirusom. Budući da je u zoološkim vrtovima diljem svijeta već bilo slučajeva prijenosa koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli slučaj pratimo u suradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inozemnim stručnjacima, govori ravnatelj Skok.

prenosi jutarnji.hr