10 zanimljivih činjenica o slonovima, najvećim kopnenim životinjama na svijetu

0
690

Na granici 20. stoljeća, na svijetu je postojalo nekoliko miliona Afričkih slonova i oko 100.000 Azijskih slonova. Danas, njihova populacija se procjenjuje na 450.000 – 700.000 Afričkih slonova i između 35.000 – 40.000 divljih Azijskh slonova.

Slonovi su iznimno inteligentne životinje, a njihovo pamćenje je tako dobro da mogu nešto zapamtiti do kraja života. Slonovi također pokazuju znakove tuge, radosti, ljutnje i igre​​, a u nastavku pročitajte i deset zanimljivih činjenica o ovim prekrasnim, inteligentnim gigantima, najvećim kopnenim životinjama na svijetu.

1. Slonovi su najveće kopnene životinje koje trenutno žive na planeti. Najveći živi slon (pronađen u Angoli), mužijak, je težio oko 11.000 kg, s visinom ramena od 3,96 metara, čak za jedan metar viši od prosječnog muškog afričkog slona.

2. Na svijetu (danas) postoje samo tri vrste slonova: Afrički slon, Afrički šumski slon i Azijski slon (također poznat kao Indijski slon). Sve ostale vrste su izumrle.

3. Pri rođenju, uobičajeno je da tele slona ima 120 kilograma. Oni obično žive 50 do 70 godina, a najstariji (poznati) slon živio je 82 godine. Zdravi odrasli slonovi nemaju prirodnih predatora, iako lavovi mogu napasti telad ili slabe pojedince.

4. Slonova surla je dovoljno osjetljiva da ubere samo jednu travku, a dovoljno snažna da otkine granu sa drveta. Surlu također koriste za pijenje vode. U nju mogu usisati do 14 litara vode, koju zatim prebace u usta. Pored toga, koriste je i za kupanje, ili za špricanje blata po sebi, koje služi kao odlična zaštita od sučevih zraka.

5. Sa masom tek nešto većom od 5 kg, mozak slona je veći od bilo koje druge kopnene životinje. Slonovima se pripisuje širok izbor ponašanja povezanih sa inteligencijom, uključujući i ponašanje povezano sa tugom, stvaranjem muzike, umjetnosti, altruizam, igranje, alati, suosjećanje i samosvijest.

6. Slonovi žive u strukturiranom društvenom poretku. Društveni životi mužjaka i ženki su vrlo različiti. Ženke provedu cijeli svoj život u čvrsto zatvorenim porodičnim skupinama sastavljenim od majki, kćeri, sestara, i tetki. Te skupine uglavnom predvodi najstarija ženka. Odrasli mužjaci, s druge strane, žive uglavnom osamljeni život.

7. Kljove slona su njegovi drugi gornji sjekutići. Kljove neprestano rastu, a kod odraslog mužjaka narastu čak do 18 cm godišnje. Kljove koriste da kopaju zemlju u potrazi za vodom, soli i korijenjem; zatim da gule koru sa stabala; kao i da premještaju stabla i granje kada čiste put ispred sebe. Osim toga, one se koriste za obilježavanje stabala i obilježavanje teritorija, a povremeno i kao oružje.

8. Slonovi plivaju poprilično dobro, ali ne mogu kaskati, skakati, ili galopirati. Ustvari, oni imaju samo dva glavna načina kretanja: šetnja i brži hod koji je sličan trčanju.

9. Afrički slonovi se trenutno nalaze u 37 zemalja u Africi. Oni se razlikuju od azijskih slonova na nekoliko načina, a najlakše ih je prepoznati po znatno većim ušima. Također, Afrički slon je obično veći od azijskog slona i ima konkavna leđa. Kod azijskih slonova, samo mužjaci imaju kljove, a kod afričkih kljove imaju i mužijaci i ženke te su obično su manje dlakavi od svojih azijskih rođaka.

10. Slonovi su biljojedi i provode čak i do 16 sati dnevno jedući biljke. Njihova prehrana je vrlo promjenjiva, i sezonski i regionalno. Slonovi se prvenstveno hrane lišćem, korom, i plodovima drveća i grmlja, ali također jedu i dosta vrsta trave i raznog bilja.

prenosi pixelizam.com