Namirnice kojima djeca često hrane ljubimce, a mogu biti opasne

0
370

DJECA i kućni ljubimci mogu biti najbolji prijatelji. No pogledu psa ponekad je teško odoljeti i reći ne pa mu uglavnom daju što god poželi. Nažalost, djeca nisu svjesna da je određena hrana za pse opasna. 

Roditelji bi trebali porazgovarati sa svojom djecom i pojasniti da, iako su njihove namjere dobre, zbog određenih namirnica se psi mogu razboljeti. 

Ovo je popis hrane koju djeca najčešće daju psima, a može biti opasna.

Sol

Nikad nije dobra ideja dati psu slane poslastice kao što su čips, pereci i slične grickalice. One mogu pse učiniti iznimno žednima, a prevelik unos soli može dovesti do visokog krvnog tlaka, trovanja i smrt. Simptomi pretjeranog unosa soli kod pasa su povraćanje, proljev, depresija, tremor i napadaji.

Breskve i šljive

Djecu učimo da je voće i povrće zdravo pa ponekad dođu na ideju da ga ponude ljubimcima. No slatko voće poput breskve i šljive može imati loš učinak na pseća crijeva. Također, koštice u tom voću sadrže cijanid koji je otrovan za ljude i pse. Držite ovo voće podalje od svoji četveronožnih prijatelja.

Mast i kosti

Pravo je iskušenje ne dati ostatke od ručka svom psu. Ali nuditi im mast ili kosti od mesa nije dobra ideja jer može dovesti do upale gušterače, dok se kostima može i ugušiti. Uz to, kosti se mogu razdvojiti, što može poremetiti probavni sistem psa.

Čokolada

Većini je poznato da čokolada škodi psima, ali djeca u toj poslastici ne vide ništa loše. Kad pas konzumira čokoladu, nerijetko može izazvati povraćanje i proljev, kao i probleme u radu srca, tremor, napadaje i smrt. 

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i proizvodi na bazi mlijeka kod pasa uzrokuju proljev, probavne smetnje i alergije. Ako je pas žedan, dajte mu vodu te ne zaboravite da njegov želudac teško podnosi i sladoled.

Grožđe i grožđice

Grožđe i grožđice kod pasa mogu dovesti do zatajenje bubrega. Simptomi gutanja grožđa i grožđica uključuju povraćanje, depresiju i tromost.

Luk i češnjak

Bilo sirovi, u prahu, kuhani ili dehidrirani, luk i češnjak nikada ne smiju dospjeti u usta vašeg psa! Mogu ubiti crvene krvne stanice, što će dovesti do anemije. Neke dječje namirnice sadrže luk i češnjak u prahu, što može prouzročiti trovanje. Simptomi trovanja uključuju slabost, povraćanje i respiratorne probleme.

prenosi index.hr