Srijeda, 21 Februara, 2024

Briga o Vašim ljubimcima u zimskom periodu

Posljednje novosti

Početak je zime, ako Vi osjećate da Vam je hladno isto to osjećaju i Vaši ljubimci zato evo par savjeta kako da „krznene loptice”, prvenstveno psi ostanu zdrave preko zimskog perioda.

Prva stvar koju trebate nabaviti je adekvatna zimska odjeća za Vašeg ljubimca (da li u vidu nekog ogrtača, džemperčića i sl.). Odjeća prije svega mora biti udobna, a na drugom mjesto je  stil i estetika. Bez obzira na to kako ste ga obukli opet nije poželjno da je dugo izložen vremenskim neprilikama, iako mnogi psi vole igru po snijegu. Ako primjetite da Vaš ljubimac nije više toliko aktivan, daje Vam do znanja da mu je zima i da je vrijeme da se ide toploj kući.

Posipanje soli na ulicama je često viđena stvar i kod nas u cilju spriječavanja poledice. Ali kako so utiče na šape naših ljubimaca? Veoma burno. Uvećini slučajeva dovodi do pucanja jastučića što na hladnoći može izazvati krvarenja. Zato je poželjno da čim se vratite iz šetnje, ljubimcu operete šape mlakom vodom kako bi uklonili ostatke snijega-leda i soli.

Nije samo bitno odjevanje u zimskom periodu jer je i ishrana ta koja bitno utiče na zdravstveno stanje Vašeg ljubimca. Dok je on vani troši mnogo energije na zagrijavanje svog tijela, zato po povratku kući treba mu se obezbjediti visokoproteinska hrana za vraćanje energije. Naravno, vrlo je važno obezbjediti dovoljne količine pitke vode kako isti ne bi tražio alternativna rješenja u vidu prljavih bara, zaleđenih potoka i sl.

Kao što smo napomenuli u članku mikročipiranja, isto je vrlo važno kako se Vaš pas ne bi izgubio.

Sve gore navedeno upućuje na to kako je najbezbjednije kod kuće, mada nije baš tako. Kod kuće postoje razni izvori toplote koje ljubimci vole, ali dugotrajnim ležanjem pored istih dolazi do pregrijavanja što opet može dovesti do prehlađivanja usljed oscilacija temperature.

Zato, najbolje je da se ravnate po sebi, ono što odgovara Vama odgovaraće i Vašem ljubimcu i obrnuto.

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...