Srijeda, 21 Februara, 2024

Danas se obilježava Međunarodni dan mačaka

Posljednje novosti

Mačke su među najpopularnijim kućnim ljubimcima. Međunarodni dan mačaka, koji se obilježava 8. augusta, ima za cilj podsjetiti na to koliko je važno voditi brigu o njima.

Naime, mačke imaju sposobnost da smanje nivo stresa i anksioznosti vlasnika. Posjedovanje mačke može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 posto.

Međunarodni dan mačaka se obilježava od 2002. godine. Postoji nekoliko zanimljivosti o njima, a ovo su neke od njih:

  • Mačke su u prosjeku teške od 2,7 do 4,5 kilograma. Ženke su u prosjeku duge 50,8 centimetara, a mužjaci 71,1 centimetar.
  • Enciklopedija Britannica navodi da je koža mačke, koja je sastavljena od dermisa i epidermisa, brzo se regeneriše i ima sposobnost da se bori protiv infekcija.
  • One se kreću tako što najprije pomjere prednju i zadnju nogu na jednoj strani, a zatim prednju i zadnju nogu na drugoj strani. Samo se deva i žirafa kreću na sličan način.
  • Tijelo mačke je izuzetno elastične jer su kralješci njihove kičme povezani mišićima, a ne ligamentima, kao što je to slučaj kod ljudi.
  • Mačke nemaju ravne zube i zato ne mogu normalno žvakati hranu. Njihovi zubi su špicasti pa pomoću njih “isjeku” hranu.
  • One su po prirodi noćne životinje. Mrežnica njihovih očiju je naročito osjetljiva na svjetlost pa se zato može činiti da njihove oči “sijaju” noću.
  • Imaju naglašeno čulo dodira. Njihovi brkovi i dlake na obrazima i vrhovima ušiju su izuzetno osjetljivi na vibracijsku stimulaciju.

prenosi klix.ba

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...