Naučnici oživjeli ćelije mrtvih svinja

0
254

New York Times donosi priču o velikom uspjehu skupine naučnika koji su uspjeli oživjeti mrtve čelije svinja.

Svinje su ležale uginule u laboratoriju sat vremena, krv nije cirkulirala u njihovim tijelima i srca im nisu kucala. Zatim je skupina naučnika s Yalea upumpala prilagođenu otopinu u tijela tih svinja s uređajem sličnim aparatu za srce i pluća. Iako se svinje ni na koji način nisu smatrale svjesnima, njihove naizgled mrtve ćelije su oživjele.

Svinjske ćelije počele su raditi nakon što im je ubrizgana otopina

Svinjska srca počela su kucati dok je njihovim venama kolala otopina koju su naučnici nazvali OrganEx. Stanice u njihovim organima, uključujući srce, jetru, bubrege i mozak, ponovo su funkcionirale.

Ostale svinje, uginule sat vremena, tretirane su ECMO-om, strojem koji je pumpao krv kroz njihova tijela. Ukočile su se, organi su im natekli i oštetili se, krvne žile su im kolabirale, a na leđima su imale ljubičaste mrlje gdje se skupljala krv.

Skupina naučnikaa je svoje rezultate objavila u časopisu Nature. Kažu da žele povećati zalihe ljudskih organa za transplantaciju tako što će liječnicima omogućiti da dobiju održive organe dugo nakon smrti. I nadaju se da bi se njihova tehnologija također mogla koristiti za sprječavanje teških oštećenja srca nakon razornog srčanog udara ili mozga nakon velikog moždanog udara.

“Nismo znali što očekivati”

Otkrića su samo prvi korak, rekao je Stephen Latham, bioetičar sa Univerziteta Yale koji je blisko sarađivao sa skupinom. Tehnologija je, naglasio je, jako daleko od korištenja kod ljudi. Skupina koju je vodio hrvatski naučnik Nenad Šestan bila je zapanjena njegovom sposobnošću da oživi ćelije.

“Nismo znali što očekivati. Sve što smo obnovili bilo nam je nevjerojatno”, rekao je David Andrijević, jedan od autora rada. I drugi koji nisu bili povezani s radom bili su začuđeni.

prenosi index.hr