Dvije farmaceutske kompanije ušle u odlučujuću fazu testiranja vakcine protiv koronavirusa

0
327

Dvije američke farmaceutske kompanije Moderna i Pfizer objavile su da su ušle u treću fazu testiranja vakcine protiv koronavirusa na 30.000 stanovnika, koja bi mogla omogućiti dobijanje regulatornog tijela te raširenu upotrebu do kraja ove godine.The Washington Post piše da je riječ o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja koronavirusa, što je učvrstilo nade da će efikasna vakcina zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za vakcinu se oslanjaju na novu tehnologiju koja omogućava brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje vakcine, ali nemaju dugi period praćenja. Takozvana mRNA vakcina “uči” imunološki sistem da prepozna i neutralizira koronavirus oponašanjem njegove površine.

Farmaceutska kompanija Moderna je od američke vlade za razvoj vakcine dobila gotovo milijardu dolara. Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji vakcina za 50 miliona ljudi ukoliko se pokaže da je ona efikasna.

Trenutno se u različitim fazama nalazi više od 150 potencijalnih vakcina za koronavirus, od čega se s 20 već provode klinička ispitivanja na ljudima.

Direktor američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Francis Collins rekao je da bi Moderna, nakon i ako se vakcina pokaže sigurnom i efikasnom, mogla imati spremne desetine miliona doza.

Pfizer je saopćio da bi, ako testiranje bude uspješno, mogao već u oktobru zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti vakcine za 50 miliona pacijenata.

Pfizer planira do kraja 2021. godine proizvesti oko 1,3 milijarde doza vakcina, dok Moderna, prema riječima izvršnog direktora Stephanea Bancela planira proizvodnju 500 miliona do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021. godine.

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja mogući i prije novembra ili decembra kada je riječ o kompaniji Moderna, a da bi Pfizer mogao tražiti odobrenje regulatornog tijela u oktobru.

“Učestvujemo u istinski historijskom događaju kada je riječ o razvoju vakcine”, izjavio je na konferenciji za novinare Anthony Fauci.

Napomenuo je da Sjedinjene Američke Države nikad nisu brže napredovale u razvoju vakcine, od početka pa sve do treće faze ispitivanja njene sigurnosti i efikasnosti.

prenosi klix.ba