WMO potvrdila da je izmjerena temparatura od -69,9 °C na Grenlandu rekord za sjevernu hemisferu

0
336

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je potvrdila da je -69,9°C (-93,3°F), na automatskoj meteorološkoj stanici na Grenlandu 22. decembra 1991.godine, najniža izmjerena temperatura zraka na sjevernoj hemisferi od kada postoje mjerenja. Temperaturni rekord za sjevernu hemisferu otkrili su nakon gotovo 30 godina „klimatski detektivi“ sa Arhivom vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a.  Time je temparatura zraka od -67,8°C izmjerena u ruskom gradu Verkhoyansk-u (u februaru 1892.) i selu Oimekon-u (u januaru 1933.) pala na drugo mjesto. Najniža temperatura ikad izmjerena na Zemlji iznosi -89,2°C (-128,6°F), a izmjerena je 21. jula 1983. godine na Antartiku na meteorološko stanici Vostok koja se nalazi na velikoj nadmorskoj visini.

U Arhivu vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a se nalaze podaci o najvišim i najnižim temperaturama, količini padavina, najjačoj tuči, najdužim sušnim razdobljima, maksimalnim udarima vjetra, najdužim munjama i smrtnosti povezane s vremenom.

Meteorološka stanica u Verkhoyansk-u, koja je ranije držala rekord niske temperature sjeverne hemisfere, našla se na naslovnicama kada je 20. juna zabilježila temperaturu od 38°C tokom dugotrajnog toplinskog vala u Sibiru. WMO trenutno provjerava je li to novi temperaturni rekord sjeverno od Arktičkog kruga (nova kategorija za arhivu). Ovo će istraživanje, koje je još uvijek u toku, dati odgovore o eventualnim ranijim pojavama visokih temparatura sjeverno od Arktičkog kruga.

„U doba klimatskih promjena mnogo pažnje je usmjereno na najviše temperaturne rekorde. Ovaj novi rekord najniže temperature važan je podsjetnik na jake kontraste koji postoje na našem planetu,“ rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije, Petteri Taalas. „To je dokaz posvećenosti klimatologa i istoričara vremske prognoze da smo sada u mogućnosti istraživati mnoge stare zapise i osigurati bolje razumijevanje ne samo sadašnjih, već i prošlih klimatskih ekstrema,“ izjavio je profesor Taalas.

https://public.wmo.int/en/media/press-release/wmo-verifies-696%C2%B0c-greenland-temperature-northern-hemisphere-record