Srijeda, 21 Februara, 2024

Engleski buldog

Posljednje novosti

Preci buldoga se mogu naći u borilačkom psu molosa, koji je ime dobio po starom grčkom plemenu, Molosu. Prvobitno je uzgajan za borbu sa bikovima. 

Kada je borba sa bikovima zakonski zabranjena postojala je opasnost od izumiranja ove vrste. Međutim ljubitelj ove pasmine Bill George je nastavio njihov uzgoj i 1875. pojavio se i prvi specijalizovani klub za ovu vrstu.

Buldog ne voli duge šetnje, ali je izuzetno veseo i simpatičan pratilac. Nježan, prijateljski, odan ali uz malu dozu tvrdoglavosti, idealan pas za obitelj. Kao štene je veseo i razigran, a kao odrastao pas izuzetno miran. Mnogo vole djecu. Ova pasnima nije pogodna za naporne fizičke aktivnosti jer se može “pregrijati“, a skloni su slinjenju i hrkanju.

Glavna obilježja ovog psa: zdepasti , mužjaci su teški 22,7-25 kg, a ženke 18-22,7 kg; dlaka je kratka, glatka, gusta odlične kvalitete, boje uniforme ( crna glava i njuška, crveni, crvene pjege dvojbojne) ; crna boja nije poželjna; oči nisko postavljene, uši malene i postavljene visoko na glavi; jak kostur, nabijena kosa ramena, rep je nisko a može biti ravan ili zakrivljen.

Iako na prvi pogled izgledaju opasno ovo je izuzetno nježna pasmina i vrlo ljupki psi. Svakodnevna njega se ogleda u češljanju tvrdom četkom te istrljavanje.

Brojene su bolesti koje mogu zadesiti vašeg budoga a neke od njih su : cherry eye – stanje u kojem žlijezda ispod trećeg oka izlazi i izgleda kao kao trešnja u uglu oka, suhe oči –  kada oko  ne proizvodi dovoljno prirodne suze, entropion – trepavice okrenute prema unutra i iritiraju oko, Brachycephalic sindrom – poremećaj koji se javlja kod pasa sa kratkom glavom, sužene nosnice ili onih koji imaju produženo meko nepce.

U toplom period treba voditi računa da se ne naprežu i nikao ih ne ostaljati u zagrijanom automobilu. Ako ste dinamična osoba, sportski tim onda ovo nikako nije pas za vas. Budite oprezni pri izboru ljubimca, nemojte da pogrešnim izborom ugrozite svoju dinamičnost i zdravlje jednog buldoga.

Porijeklo:Velika Britanija

Kategorija:II – pinčeri, šnauceri, molosi, mastifi i švicarski planinski psi

Veličina:srednja

Prosječan životni vijek: 10-12 godina

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...