Radionica: „Afrička svinjska kuga u divljih svinja – osnove i mjere sprječavanja”

0
207

Novi val širenja virusa afričke svinjske kuge Europom je krenuo 2014. godine, što je u 5 godina prouzrokovalo uginuće oko 1,3 milijuna domaćih svinja. Za sada u Hrvatskoj još uvijek nema potvrđenog slučaja bolesti, ali je virus prisutan u susjedstvu (Mađarskoj i Srbiji, a nedavno je virus prešao iz Poljske u Njemačku).

S ciljem što bolje pripreme za eventualni dolazak ove bolesti u našu zemlju Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane financira radionice za doktore veterinarske medicine i ovlaštenike prava lova. Same radionice organizira i provodi Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Radionice pod nazivom ”Afrička svinjska kuga u divljih svinja – osnove i mjere sprječavanja” organiziraju se u državnom otvorenom lovištu broj: I/3 – „Črnovšćak“, lugarnici Prečec, kao jednodnevne radionice s teorijskim i praktičnim dijelom uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, preporuka i uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa. U teorijskom dijelu radionice polaznici slušaju predavanje dr. sc. Miljenka Bujanića na temu „Populacijske značajke divljih svinja“ u kojemu se govori o kretanju brojnosti populacije, njezinoj strukturi, razlozima povećanja brojnosti divljih svinja te posljedicama kod pojave virusa.

Nakon toga, dekan Veterinarskog fakulteta, prof. dr. sc. Nenad Turk u predavanju „Afrička svinjska kuga“ detaljnije prikazuje osnovne značajke virusa, načine njegova širenja, kliničku i patoanatomsku sliku te ukazuje na mjere dijagnostike i prevencije. Epidemiologiju same bolesti polaznicima prikazuje izv. prof. dr. sc. Dean Konjević, Dipl. ECZM (WPH) u prezentaciji „Epidemiologija ASK i uloga divljih svinja“.

Teorijski dio završava predavanjem „Metode dezinfekcije“ izv. prof. dr. sc. Maria Ostovića i Ivane Sabolek, dr. med. vet., koji pobliže pojašnjavaju svrhu dezinfekcije, vrste dezinficijensa te način primjene i djelovanja sredstava za dezinfekciju. Nakon stanke za ručak slijedi praktični dio radionice u kojem se simuliraju dva scenarija, prvi u vrijeme kada još uvijek nije potvrđena bolest u Hrvatskoj te drugi nakon prvog potvrđenog slučaja.

Polaznici aktivno sudjeluju u pregledu divlje svinje nakon odstrela i uzorkovanju za dijagnostičke pretrage. Isto tako, predočen im je slučaj pronalaska lešine divlje svinje i dužnosti veterinara, ali i ovlaštenika prava lova u daljnjem postupanju s životinjom. Kroz praktičan rad sudionike vode izv. prof. dr. sc. Dean Konjević, Dipl. ECZM (WPH), dr. sc. Miljenko Bujanić i lovnik Dragutin Pokas.

prenosi vef.unizg.hr