Halid, napušteni pas na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu

0
565

Pas rase francuski buldog star cc.1.5 godina, mužjak, napušten je od strane vlasnika ispred Klinike za male životinje Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Uposlenici Klinke i studenti četvrte godine Veterinarskog fakulteta su ga prihvatili, pružili mu prvu pomoć i dali ime ”Halid”.

Pregledom je utvrđena paraplegija, praćena nemogućnošću samostalne defekacije i uriniranja. Kao rezultat takvog stanja utvrđena je upala mokraćne bešike, promjene na koži uzrokovane ležanjem na urinu i fecesu i izuzetno loše opće stanje.

Dijagnostičkim procedurama utvrđeno je da je uzrok ovakvom stanju oštećenje kičme, ali definitivnu dijagnozu nije moguće utvrditi bez dodatnih dijagnostičkih procedura (kontrastna mijelografija, magnetna rezonanca itd.). Ove dijagnostičke procedure nismo u mogućnosti provesti na našoj Klinici, te su potrebna određena novčana sredstva, kako bi se Halid odveo u ustanovu gdje se iste mogu uraditi. Tačna dijagnoza će nam pomoći u procjeni mogućnosti provođenja određenih terapijskih zahvata.

Halid je u sigurnim rukama i ima svu potrebnu pomoć, pažnju i ljubav uposlenika Klinika fakulteta.

izvor: vfs.unsa.ba